Védett korallzátonyokat tarolt le luxusjachtjával Bill Gates üzlettársa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

1300 négyzetméternyi korallzátonyt pusztított el a Karib-tengeren Paul Allen jachtja, egyetlen hajóhorgonylánccal. Az amerikai milliárdos, a Microsoft társalapítója elismerte a természetkárosítást. A Tatoosh nevű hajó a világ 49. legnagyobb jachtja, egyszerre két helikopter is képes rajta leszállni.

Karib-tengeri védett korallzátonyokat pusztított el a Kajmán-szigetek térségében Paul Allennek, a Microsoft társalapítójának luxusjachtja – közölte a helyi média.

A hajóhorgony lánca a Kajmán-sziget Nyugati-öblében lévő két búvármerülő térség korallzátonyainak mintegy 80 százalékát, 1300 négyzetméternyi korallt károsított január közepén – közölte a szigetek környezetvédelmi minisztériuma.

Allen ötszintes, 92,42 méter hosszú Tatoosh nevű hajója a világ 49. legnagyobb jachtja, egyszerre két helikopter is képes rajta leszállni.

Az amerikai milliárdos, aki jelentős támogatást biztosít a korallzátonyok egyensúlyi állapotának fenntartására és a károsodottak helyreállítására, elismerte a károkozást, de a vagyonát menedzselő seattle-i székhelyű Vulcan Inc. révén tudatta, hogy hajója a helyi kikötői hatóságok irányításával vetett horgonyt január 14-én. Egyben közölték, hogy együttműködnek a helyi hatóságokkal az eset kivizsgálásában.

"Amikor egy búvár riasztotta a legénységet, mert a horgonylánc megsérthette a térségbeli korallokat, a legénység azonnal változtatott a hajó helyzetén, biztosítandó a zátony védelmét" – tették hozzá.

A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint Allent maximum 600 ezer dolláros környezeti kár megtérítésére kötelezhetik.

A Kajmán-szigetek hírügynöksége közölte, hogy a környezetvédelmi tárca a jövő héten teszi közzé vizsgálatának eredményét.

A filantróp Paul Allen, aki a Seattle Seahawks amerikaifutball-csapat és az NBA-ben játszó Portland Trail Blazers kosárlabdacsapat tulajdonosa, magánvagyonából nemcsak Seattle városát támogatja bőkezűen, hanem tudományos kutatásoktól kezdve könyvtárak digitalizálásán át az óceánok kutatásáig számtalan programot finanszíroz.

Hozzászólások