A világ kulturális örökségévé akarják nyilváníttatni a japán konyhát
A világ szellemi kulturális örökségeként akarja elismertetni a japán konyhát a tokiói kormány.
A világ szellemi kulturális örökségeként akarja elismertetni a japán konyhát a tokiói kormány. A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos kezek általi készítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét - indokolta döntését a kormány.
A pénteki tokiói bejelentés szerint a szigetország kormánya e hónap végéig az ENSZ Oktatási, Tudományos Kulturális Szervezete elé terjeszti a szükséges dokumentációt, és az ügyben már akár 2013 novemberében döntés születhet.
Tokió szeretné minél hamarabb felvetetni az UNESCO világörökség-listájára a japán konyhát, hogy az esemény a 2011. márciusi földrengés és szökőár utáni talpra állás szimbóluma lehessen, és az elismerés segítsen helyreállítani a japán mezőgazdasági és halászati termékekbe vetett bizalmat, amely a fukusimai nukleáris baleset nyomán megingott. Mint ismert, a fukusimai atomerőműben a földrengés következményeként előállt sugárzás radioaktivitással szennyezte a növényeket az atomerőmű széles körzetében, sőt a tenger élővilágát is a part mentén, emiatt árusítási tilalmat rendeltek el több élelmiszerre, így marhahúsra, tejre, gombára és néhány zöldségfélére.
A világszervezet eddig egyébként négyféle étrendet, a francia, a mediterrán, a mexikói és a török konyhát ismerte el a világ szellemi kulturális örökségeként; a listán jelenleg 20 japán kulturális hagyomány szerepel.