szerző:
hvg.hu

Kevésbé látványos, de annál küzdelmesebb mérkőzésen diadalmaskodtak a spanyolok 1-0-ra a horvátok felett. Del Bosque boldog a továbbjutással, Bilic hálálkodik az elmúlt hat évért.

A C-csoport harmadik fordulójának mérkőzésén nem lett 2-2 a végeredmény, az előzetes találgatások ellenére. Az 1-0-ás spanyol győzelemmel ők lettek a csoportelsők, és ma eldől, hogy ki lesz a negyeddöntőbeli ellenfelük.

Szövetségi kapitányuk az eredménnyel elégedett, a mutatott játékkal kevésbé: "Nem volt meg bennünk az átütő erő, remekül zártak vissza és ezzel komoly problémát okoztak. Ráadásul volt egy-két pillanat, amikor nekünk volt okunk idegeskedni, különösen Rakitic fejesénél. A mérkőzés végén meg kellett állapítsuk, hogy a játék képe alapján a döntetlen igazságosabb lett volna."

Vincente del Bosque: A spanyol sikeredző már a negyeddöntőben van csapatával
©

Hogy nem volt könnyű mérkőzés, azt az európa- és világbajnok szakvezető is elismerte: "Ez egy nehéz győzelem volt, amiért igazán meg kellett harcolnunk. Azt hiszem volt 17 kapura lövésünk az ő nyolc próbálkozásukkal szemben. Több szögletet lőttünk és nálunk volt többet a labda. Jó mérkőzést játszottak, veszélyesek voltak a kontráik, de azt gondolom, mi voltunk a jobb csapat. A változtatások, amiket végrehajtottam (lehoztam Torrest például), az azért volt, hogy erősítsem a jobb oldalt."

Végül összegezte a látottakat és a jövőt is boncolgatta kicsit: "Ez az eredmény nekünk volt jó. Amikor nem játszod életed mérkőzését, de mégis képes vagy nyerni, az magabiztosságot ad neked. Nincsenek favoritjaim, hogy kivel szeretnék találkozni a negyeddöntőben. Csak azzal foglalkozom, hogy jól tudjunk játszani."

Slaven Bilic a kiesés után sem volt elkeseredve, hiszen tudta, nem ők a találkozó esélyesei. Ugyan mindent megpróbáltak, ez most csak ehhez a teljesítményhez volt elég. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a válogatottól, de nagyon hálás azért amit kapott az elmúlt hat évben.

A mérkőzés elemzésével kezdte nyilatkozatát: "Megvolt a magunk koncepciója. A világ- és európabajnok ellen játszottunk és megpróbáltuk őket semlegesíteni. A saját térfelünkön vártuk őket az első félidőben, ezalatt nem volt meg bennünk a megfelelő lelkesedés a támadáshoz. Egészen az utolsó 30 percig vártunk azzal, hogy kockáztassunk. Azt hiszem a spanyoloknak nem volt könnyű dolguk velünk. Nyerhettünk volna, közel voltunk hozzá."

Elmaradhatatlan kellék a sapka meg a labda
©

Azt is elismerte, hogy del Bosque fiai ellen többet kellett volna mutatni: "Nem könnyű ellenük játszani, és tudtuk, hogy mindössze két-három lehetőségünk lesz a gólszerzésre. Volt is egy hatalmas lehetőség Rakitic előtt, amit mindenképpen be kellett volna lőni. Jobb eredményt érdemeltünk volna."

Ezt követően a sajátjait is dicsérte kicsit: "Amit elterveztünk, azt nem tudtuk megvalósítani, de a játékosaim büszkén mehetnek haza. Nagyok voltak egytől-egyig, nem csak ezen a mérkőzésen, hanem összességében véve is. Nem gondoltam volna, hogy ez lesz az utolsó mérkőzésem, biztos voltam benne, hogy továbbmehetünk." És, ha már az utolsó mérkőzését említette: "Most befejezem a válogatottnál és csatlakozom az új csapatomhoz (Lokomotív Moszkva) az elkövetkezendő pár napban. Szeretnék köszönetet mondani a Horvát Labdarúgó-szövetségnek, hogy esélyt adtak nekem hat évvel ezelőtt, amikor még fiatal és tapasztalatlan edzőnek számítottam. Soha, semmilyen problémám nem volt se játékossal, se a stábbal, minden percét élveztem. Most egy edző leszek, de soha nem leszek annyira büszke, mint most vagyok, hiszen szövetségi kapitánynak lenni különleges élmény. Én búcsúzom, de biztosak lehetnek benne, hogy ezt a horvát válogatottat nem most látták utoljára."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján