szerző:
Ligeti et Nagy
Tetszett a cikk?

Olyan angyali nyugalommal készülünk utolsó csoportmeccsünkre, mint ellenfelünk svéd jegesmedvéje, Ola Toivonen a lefújás utáni hazaútra. Szőke fürtökről és a győzelemről álmodozva hallgatni garantáltan aranyat ért, francia kulcsunkkal svéd csavarok helyett a hangerőt tekergetjük a mérkőzés előtt francia popslágereket hallgatva. Az is segít, hogy a popzenében a francia legalább annyira erős nemzet, mint esti ellenfele.

Abba - Waterloo

A fair play jegyében indítjuk a sort a valaha írt legnagyobb skandináv poplágerrel, a Waterloo-val. Ezzel a győzelemre született dallal az ABBA megnyerte a Brightonban rendezett '74-es Eurovíziós Dalfesztivált. Napóleon nem járt ilyen sikerrel Waterloo-nál bő százötven évvel korábban a csata a francia császári seregek vereségével zárult, a gárda meghalt, de nem adta meg magát. Laurent Blanc-nak ma este nem kell olyan szörnyűségbe hajszolnia játékosait, mint azt Pierre Cambronne tábornok tette legendássá vált mondatával: La Garde meurt, elle ne se rend pas! (A gárda meghal, de nem adja meg magát!). Egyszerűen jól akarunk szórakozni, ezért hívószavaink legyenek a svédekkel való ütközet előtt a következőek: gyurmanapóleon, mosolyalbum, csillaggitár, patás zongorista.

Serge Gainsbourg - Aux Armes Et Caetera

Meccs előtt felcsendülő himnuszok nélkül egy válogatott meccs olyan sivár lenne, mint Serge Gainsbourg cigaretta és botrányok nélkül. Az önpusztító zenészt 1979-ben a reggae szédítette meg, és átírta a Marseillaise-t. Az átirat a két reggae-legenda, Sly & Robbie közreműködésével készített Aux Armes Et Caetera lemezre került fel. A lemezből csak Franciaországban hatszázezer példányt adtak el, de a botrány ezúttal sem maradt el: Gainsbourgéknak le kellett mondaniuk fellépéseiket, mert halálos fenyegetéseket kaptak a nemzeti jelkép önálló értelmezése miatt.

Daft Punk - Harder, Better, Faster, Stronger

Erősítésből, a tempó fokozásából sosem elég, az összjátéknak a Renault-szabványnak megfelelően olajozottan kell működnie. Az ötödik elem a kreatív komponens, játékosainknak pedig Descartes után szabadon olyan tökéletes mozgást kell végezniük a pályán, mint a mechanika törvényszerűségeinek engedelmeskedő, ugyanakkor lélekkel rendelkező gépeknek. Ehhez nyújt útmutatást az 1999 óta robotként létező Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo, a Daft Punk tagjai.

M83 - We Own The Sky

Egy világverő válogatott nem attól végletekig profi, hogy hideg fejjel, minden kérdéses helyzetben racionális kalkulációt végezve oldja meg az előtte álló kihívásokat. Álmokra mindenkinek, így a kétlábúaknak is szüksége van, a cél nem is lehet más, mint minél messzebbre jutni az Eb-n. A dream popban gondolkodó Antibes-i M83 zenéit hallgatva még a cél túlteljesítése is lehetséges: a végállomás nem a kijevi döntő, hanem Charles Messier katalógusának nyolcvanharmadik, spirál alakú galaxisa.

Air - Le Voyage Dans La Lune

Amikor válogatottunk intergalaktikus útra indul a torna után, hogy idegen civilizációknak is bemutassák az Eb-trófát, az első állomás minden bizonnyal a Hold lesz. A helyszínen való rövid tartózkodáshoz zenei aláfestésnek a legjobb választás  Jean-Benoit Dunckel és Nicolas Godin, azaz az Air-páros legújabb lemeze, a Le Voyage Dans La Lune.

Rhoff - Paris

Egyszer minden nagy utazás véget ér. Szurkolóink akkor lennének elégedettek Laurent Blanc fiaival, ha a július 14-ei parádén kupát lengetve vonulnának végig a Champs-Élysées-n. Azonban a párizsi élet nemcsak parádéról, ünnepről és Champs-Élysées-ről szól. Hogy mennyire igaz ez? Győződjünk meg róla a saját szemünkkel, idegenvezetőnk, a párizsi rapper, Rohff segítségével.

Phoenix - If I Ever Feel Better

Jobban nem is érezhetnénk magukat, mint a győzelem mámoros állapotában, de ha már kiünnepeltük magunkat, és pihenni szeretnénk, akkor irány Versailles, ahol a Phoenix zenekar vár ránk. Az izmok ellazításához és a kellemes létállapothoz ideális választás Sofia Coppola férjével, Thomas Mars-szal, és együttesével, a Phoenix-szel való találkozás, főleg ha park hangszóróiból halkan az If I Ever Feel Better szól.

Martin Solveig - Hello

Hogy hozzászokjunk annak gondolatához, hogy bő másfél hét múlva a világ már nemcsak a fociról szól, rakjuk be a house zene későn érő sztárja, Martin Solveig Hello című slágerét, majd húzzunk teniszcipőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb hitelválság jöhet a magyaroknál, vagy tanultunk a 2008-as leckéből?

Újabb hitelválság jöhet a magyaroknál, vagy tanultunk a 2008-as leckéből?

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést