szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány úgy döntött, hogy 2011 októberében, a magyar-finn Európa-bajnoki selejtező után rövid időn belül elkezdi a Puskás Ferenc Stadion lebontását. Utoljára megnéztük még, miért is életveszélyes a felső karéj, és a Rákosi-páholy mögötti alagútba is bekukkantottunk.

Budapest minden bizonnyal 1920-ban állt legközelebb az olimpiai rendezéshez, amikor a modern nyári játékok szülőatyja, a francia Pierre de Coubertin báró a magyar fővárosnak ígérte a rendezést. Aztán két dolog miatt is lecsúsztunk róla, egyrészt az első világháborúban a rossz oldalon álltunk, másrészt hiányzott a legfontosabb dolog: egy nemzeti stadion.

Csak a második világháború után határozta el a magyar kormány, hogy megépíti ezt a stadiont, és Dávid Károly tervei alapján 1948. július 12-én el is kezdték az építkezést, amelybe önkéntesek és sportolók is beszálltak. Öt év múlva, többszöri csúszás után, 1953. augusztus 20-án végre átadták a Népstadiont, de a tervezett százezer fő helyett csak 78 ezer volt a befogadóképessége, mivel a felső karéj nem készült el. Mára kiderült, hogy sosem fog.

A Rákosi-alagút - további képekhez kattintson!
©

A befogadóképesség évtizedenként változott, hol több volt, hol kevesebb. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ma 28300 főre hitelesíti az egykor szebb napokat látott stadiont. A felső tribün 2000 óta életveszélyes, ma be sem lehet menni a területére, csak nagyobb koncertek idején erősítették meg.

A kormány döntésének értelmében az október 11-i magyar-finn Európa-bajnoki selejtező lesz az utolsó labdarúgó-mérkőzés a Puskás Ferenc Stadionban, a bontás utána meg is kezdődik, és a tervek szerint egy modern stadion épül a helyére.

Azért ne szaladjunk annyira előre, mert a lebontás terve még csak fejben van meg, de most ott tartunk, hogy nem tudni, mikor kezdődnek a többmilliárdos munkálatok. A jövő évi költségvetésben ugyanis nem szerepel semmilyen stadionterv.

Nagyítás-fotógalériánk a Népstadion történelmével - kattintson a képre!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen