Räikkönen állítja: bajnok lehet idén a Forma-1-ben

Räikkönen állítja: bajnok lehet idén a Forma-1-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Mészáros Sándor
Tetszett a cikk?

Kimi Räikkönen nem tétovázik: a Forma-1-be két évnyi távollét után idén visszatérő finn továbbra is hisz abban, hogy a Lotus volánja mögött megnyerheti az idei vb-t, igaz, azt is leszögezte, hogy nem létkérdés számára az idei bajnoki titulus elhódítása. Az északi menő imádja Spát, de nem hiszi, hogy favorit lehet a hétvégi Belga Nagydíjon.

Szokásához híven a Belga Nagydíj helyszínén sem jár-kel túl sokat a paddockban Kimi Räikkönen, amikor azonban megjelenik, kaján vigyor ül ki az arcára. Ez nem csoda: Spa-Francorchamps köztudottan a Lotus kötelékébe tartozó finn kedvenc pályája, ráadásul – bár nem tudni, hogy mit hoz az időjárás – szakértők szerint a roppant versenyképes fekete-arany autóval akár a győzelemre is lehet esélye.

Egy siker sokat nyomna a latba a Jégember számára: egyrészt a Lotus-duó tagjait egyre több bírálat éri amiatt, hogy a mezőny talán legjobb autójának volánja mögött még egyszer sem nyertek, másrészt egy győzelemmel a finn löketet adhatna saját vb-esélyeinek is. A nyári szünetet követő első futamon előtt az északi menő 116 ponttal az egyéni tabella 5. helyén áll, s mivel hátránya 48 egység az éllovas Fernando Alonsóhoz képest, mindenképpen a vb-aspiránsok közé sorolható.

Noha sokak szerint meghökkentő lenne, ha a visszatérése évében máris vb-címet nyerne, a különc pilóta Spában az újságírók érdeklődésére kijelentette: esze ágában sincs lemondani a bajnoki esélyekről.

Kimi Räikkönen
©

„Majdnem olyan jó esélyeim vannak, mint a többieknek” – mondta a Lotus motorhome-jában tartott sajtóbeszélgetésen Räikkönen. „Jobb esélyem semmiképp sincs, mint másoknak, de Alonsót leszámítva a boly nagyon szoros és a folytatásban még rengeteg pontot lehet szerezni. Jó esélyeim vannak, ráadásul senki nem tudhatja, hogy mi történik mostantól az évad végéig.”

Megjegyezte Räikkönen azt is, hogy nem tekinti létkérdésnek a második vb-címet, sem az idei, sem későbbi szezonokra nézve: „Mindig mondtam, hogy ha egyszer megszerzem a bajnoki címet, elégedett leszek. Ha lesz több, akkor még inkább, de nem leszek elkeseredve akkor sem, ha ez nem jön össze. Mindent megteszünk a futamgyőzelmek és a bajnoki címek érdekében, de ha nem jön, akkor nem jön. Ez biztosan nem fogja megváltoztatni az életemet. Amikor majd úgy érzem, hogy be kell fejeznem, be fogom fejezni. Nem maradok itt csak azért, hogy próbálkozzak.”

Räikkönen nem véletlenül sorolja a kedvenc helyszínei közé Spát, a finn összesen négyszer győzött már az Ardennekben található legendás aszfaltcsíkon. Bár a Lotus ezen a futamon várhatóan élesben is beveti a Hockenheimben és a Hungaroringen már tesztelt, a Mercedes megoldása által ihletett dupla DRS-t, a finn nem sorolja a favoritok közé magát a belgiumi összecsapáson.

„Kedvelem ezt a helyszínt, de semmivel sem másabb számomra, mint más pályák” – mondta az északi sofőr. „Csodálatos versenypálya, ahol általában remek futamok vannak, de ezt a helyszínt is éppen úgy ismerem, mint a többit. Voltak itt nagyszerűen sikerült futamain, de volt legalább annyi rosszul elsült versenyem is. Remélhetőleg normál hétvégénk lesz, de nem tudhatjuk előre pontosan. Meglátjuk, mi mindenesetre minden elkövetünk a győzelem megszerzése érdekében.”

Räikkönen 2004-ben, 2005-ben és 2007-ben zsinórban nyerte a Belga Nagydíjat, amely 2006-ben nem került megrendezésre. Legutóbbi, itteni diadalát 2009-ben aratta, amely mindmáig az utolsó győzelme a Forma-1-ben.