Tóth Balázs aranyérmet szerzett az értelmi fogyatékosok világbajnokságán

Tóth Balázs aranyérmet szerzett az értelmi fogyatékosok világbajnokságán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tóth Balázs a paraevezős világbajnokságon arany- és bronzérmet is szerzett, ráadásul világcsúcsot döntött. Az autizmussal élő világbajnok civilben konyhai kisegítőként dolgozik egy pesterzsébeti általános iskolában és heti 12 edzéssel készült az olaszországi világbajnokságra.

Szenzációs világcsúccsal aranyérmet szerzett Tóth Balázs az értelmi fogyatékosok paraevezős világbajnokságán. Az olaszországi Gaviratéban zajló világversenyen a Csepel Evezős Klub versenyzője hatalmas küzdelemben a tavalyi világbajnok hong-kongi Tsoi Ka Minget és a hazaiak versenyzőjét, Donato Francescót maga mögé utasítva nyert.

©

A versenyt evezős ergométereken bonyolították le. Ezekről az ergométerekről azt kell tudni, hogy az ezeken végzett mozgás nagyban megközelíti a vízi evezést, mind a mozgás, mind az ellenállás tekintetében.

Az újdonsült világbajnok - aki egyébként az 500 méteres távon bronzérmet szerzett – civilben konyhai kisegítőként dolgozik egy pesterzsébeti általános iskolában és heti 12 edzéssel készült az olaszországi világbajnokságra.

©

Tóth elmondta, hogy nem sokat pihenhet a világbajnoki cím után, hiszen már csak alig pár hónap van hátra a szeptemberben, Ecuadorban megrendezésre kerülő Global Gamesig, amely gyakorlatilag az értelmi fogyatékosok olimpiájának számít.

©

"Természetesen ez világbajnoki cím további motivációt jelent az edzésekhez" - mondta az autista tünetekkel bíró sportoló nem sokkal a világbajnoki győzelem után. "Ahhoz, hogy a Global Gamesen is jól szerepeljek, valószínűleg még többet kell edzenem. De ez nekem nem gond, hiszen imádom ezt csinálni. A Global Gamest azért is várom, mert először lesz lehetőségem Európán kívülre utazni."