szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kétfokozatú intézkedési programot fogadott el a magyar szövetség.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége az első osztályú klubokkal egyeztetve kétfokozatú intézkedési programot fogadott el szerdán, amelyet a koronavírus-járvány aktuális helyzetének megfelelően kell alkalmazni. Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint OTP Bank Liga mérkőzéseit már a hétvégén úgy kell megrendezni, hogy az azon résztvevő labdarúgók és stábtagok a lehető legkisebb kockázatnak legyenek kitéve a vírusfertőzéssel szemben.

A kétfokozatú intézkedési program alapfokozata a jelenlegi helyzetre szól. Ez kimondja, hogy az élvonalbeli kluboknak haladéktalanul járványügyi felelőst kell kinevezniük. Központi tesztrendszer keretében minden bajnoki mérkőzés előtt legfeljebb 72 órával PCR-tesztet kell elvégezni a meccsen résztvevő valamennyi sportszakemberen. Az elvégzett tesztekről nyilvántartást kell vezetni, az eredményekről az MLSZ folyamatos tájékoztatást kap.

Minden mérkőzés szervezésekor sportzónát kell kijelölni, amelynek használata és az abba történő belépés szigorú szabályok szerint történik.

A játékosokkal közvetlenül nem érintkező, de akár a mérkőzések között is a sportzónában dolgozó személyzetre szigorú higiéniai előírások és megelőző intézkedések vonatkoznak. Az MLSZ szabályzatait átmenetileg kiegészítik azokkal a szabályokkal, amelyek szükséges esetekben lehetővé teszik a zökkenőmentes és rövid határidővel történő döntéshozatalt például a ki nem állás, a halasztási kérelem és a fegyelmi ügyek kérdéskörében.

Amennyiben az országos járványügyi hatóság korlátozásokat, szigorításokat ír elő, akkor ezeket a szövetség alkalmazni fogja a saját szabályzataiban, és életbe lép a második fokozat. Emellett a kötelező tesztrendszert kiterjeszti a sportzónában dolgozó valamennyi személyre, és életbe lépteti a nézőtéri zónára vonatkozó egészségvédelmi szabályokat.

A körülményektől függően, indokolt esetben sor kerül majd az öt csere ismételt engedélyezésére.

Amennyiben egy játékos vagy stábtag tesztjének eredménye pozitív, őt azonnal az előírt módon el kell különíteni, értesíteni kell az adott személyt, az MLSZ-t, valamint intézkedni kell a többi játékos és stábtag egészségének védelméről és ismételt teszteléséről. Az elnökség döntött arról is, hogy a magyar utánpótlás-válogatottak további intézkedésig nemzetközi programokon nem vesznek részt.

A nemzetközi szövetség közben bejelentette, megkönnyítené a válogatott labdarúgók országváltását.

A FIFA 211 tagszövetsége a szeptember 18-ai online kongresszuson tárgyalja meg a javaslatot, amely azoknak a futballistáknak segítene, akik a 21. születésnapjuk előtt legfeljebb háromszor léptek pályára egy válogatottban, az utolsó szereplésük óta legalább három év eltelt, és az adott országban a jövőben már nem számolnak velük.

A FIFA munkacsoportja több mint két éve dolgozik a javaslaton, amióta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a marokkói származású, 24 éves Munir El Haddadi országváltását. Az FC Barcelona és a Valencia korábbi, a Sevilla jelenlegi támadójátékosa csupán egy mérkőzésen lépett pályára spanyol színekben - akkor is csak 15 percet kapott -, ezért az észak-afrikai ország nemzeti együttesében akarta folytatni, de a CAS a FIFA szabályaira hivatkozva ezt nem engedélyezte. Az új szabály nem engedné a váltást azoknak, akik pályára léptek felnőtt világbajnokságon vagy kontinenstornán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: azért kell 23 órakor zárni, hogy kevesebb idő legyen átadni a vírust

Operatív törzs: azért kell 23 órakor zárni, hogy kevesebb idő legyen átadni a vírust

Újra milliárdokat kap fejlesztésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Újra milliárdokat kap fejlesztésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját