szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki meggondolta magát a járvány miatt, április 22-ig visszakaphatja a pénzét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jövő csütörtökig van lehetőségük visszaváltaniuk jegyüket azoknak a szurkolóknak, akik érvényes belépővel rendelkeznek a részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságra, de a koronavírus-járvány miatt mégsem szeretnének kilátogatni a mérkőzésekre.

A Magyar Labdarúgó-szövetség honlapja szerint, aki április 22-ig így dönt, annak az európai szövetség (UEFA) a teljes vásárlási összeget visszatéríti.

A stadionba történő belépéshez az érvényes belépőjegy mellett mindenkinek rendelkeznie kell érvényes védettségi igazolvánnyal. Nem léphetnek be a stadionba az érvényes jeggyel és a fenti dokumentumokkal rendelkező, de a koronavírus-betegségre jellemző tüneteket produkáló szurkolók. A tünetet mutató szurkolók kiszűrésére a stadionban testhőmérséklet-mérést végeznek a belépésnél.

Az érvényes jeggyel rendelkező külföldi nézőknek negatív PCR-tesztre vagy oltási igazolványra van szükségük a belépéshez, vagy igazolniuk kell, hogy hat hónapon belül átestek a betegségen.

Május elején az UEFA egy újabb jegyértékesítési szakaszt tervez az Eb-re novemberben kijutott válogatottak szurkolói számára, így a magyar drukkerek előtt újabb lehetőség nyílik a jegyváráslára az UEFA hivatalos jegyértékesítési platformján.

Az UEFA múlt pénteken jelentette be, hogy nézők előtt rendezik meg a pandémia miatt egy évvel elhalasztott viadalt. Budapest célja – a járvány előrelátható alakulása és az átoltottság feltételezett javulása alapján –, hogy a Puskás Arénában sorra kerülő három csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a nézőtéri ülőhelyek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek.

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

A legóvatosabb rendezők csak a lelátók negyedét töltenék fel jelen állás szerint.

A tizenkét rendező város közül nyolc közölte, hogy a járvány, illetve a helyi átoltottság várható júniusi-júliusi alakulása alapján várhatóan stadionját a kapacitása mekkora részéig engedi feltölteni.

Eszerint

  • Budapest: 100%
  • Szentpétervár: 50%, de emelkedhet
  • Baku: 50%
  • Amszterdam, Bukarest, Koppenhága, Glasgow: 25-33%, az első három nyitott arra, hogy emelje az arányt
  • London: minimum 25% a három csoportmeccsre, az elődöntőkre és a döntőre emelne rajta.
  • München, Róma, Bilbao és Dublin még nem mondott végleges arányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!