szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elveszítheti rendezési jogát Írország a nyári futball Európa-bajnokságon, nem biztos ugyanis, hogy a dublini stadion képes lesz megfelelni az európai szövetség (UEFA) 25 százalékos látogatottsági elvárásának.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A júniusi mérkőzésekkel kapcsolatban most még túl korai lenne minderre írásos garanciákat vállalni Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes szerint.

Nagyon óvatosak vagyunk, és jelenleg úgy véljük, hogy most még túl korai júniusra vonatkozóan döntést hozni. Azt hiszem, ha az UEFA továbbra is ragaszkodik a minimum 25 százalékos kihasználtsághoz, akkor nehéz lesz őszintén folytatni a munkát, ami nem szerencsés”

– mondta a politikus.

Miközben jelenleg Írországban az egyik legalacsonyabb a koronavírussal fertőzöttek aránya Európában, az ír kormány csak nagyon óvatos újranyitást tervez. Az üzletek többsége májusig zárva lesz, a szállodák pedig csak júniusban nyitnak.

Az UEFA a hét végéig adott haladékot a 12 rendező város közül függőben lévő három helyszínnek, Dublin mellett Münchennek és Bilbaónak arra, hogy döntsön a nézők esetleges beengedéséről. Az UEFA eredetileg a végrehajtó bizottság hétfői üléséig várta a szükséges garanciákat, de ismét kitolta a határidőt.

Az UEFA azt szeretné, ha minden helyszínen legalább korlátozott létszámban jelen lehetnének szurkolók, ugyanakkor ha ez nem lehetséges, az nem jár automatikusan a rendezési jog elvesztésével. A többi kilenc társrendező már az első, április 7-i határidőig jelezte, hogy az adott helyszíneken mennyi nézőt szándékozik beengedni, közülük egyedül Budapest vállalta a teltházas rendezést.

A kontinensviadalt június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában – Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban – rendezik.

Az 51 700 néző befogadására alkalmas dublini Aviva Stadionban az E csoport három mérkőzését rendeznék a lengyelek, a szlovákok és a svédek részvételével, illetve június 29-én egy nyolcaddöntőre is ott kerülne sor. Az ír válogatott nem jutott ki a kontinensbajnokságra.

A hírről beszámoló Independent szerint az Angol Labdarúgó-szövetség készen áll beugrani Dublin helyett, amennyiben tényleg elveszik tőle a rendezés jogát, és sajtóértesülések szerint Oroszország is szívesen vállalná további mérkőzések megtartását. Megkérdeztük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, hogy ők fontolgatják-e a jelentkezést. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!