szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai szövetség nem teszi kötelezővé, és nem is tiltja a gesztust, amellyel egyes csapatok a kirekesztés és a rasszizmus ellen demonstrálnak, de a játékosokat támogatja, és a fütyülést nem szereti.

Európa focizik
Egy hónapig a labdarúgásról szól Európa: egy év csúszással a járvány miatt, valamelyest módosult körülmények között, de itt a 2020-as foci-Eb. Ráadásul annyira itt van, hogy négy meccset Budapesten játszanak, a torna 24 csapata között pedig ott van a magyar válogatott is. Kövesse az Eb minden pillanatát, hírét a hvg.hu cikksorozatával.
A cikksorozat támogatója a VOLKSWAGEN

Ismerje meg a Volkswagen új, teljesen elektromos modelljeit! Fedezze fel az ID.3 és az ID.4 modelleket honlapunkon vagy márkakereskedéseinkben!

hirdetés
Friss cikkek a témában

Az angol szövetséggel együtt minden angol szurkolót arra kért az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy tanúsítsanak tiszteletet azok iránt a játékosok iránt, akik féltérdre ereszkedve tiltakoznak a kirekesztés és a rasszizmus ellen a foci-Eb meccsei előtt – írja a Daily Mail.

Az UEFA jelezte: ragaszkodnak a zéró toleranciához a rasszizmussal szemben, és nem tiltják a játékosoknak, hogy térdre ereszkedve támogassák az emberek közötti egyenlőséget.

Arra kérjük a nézőket, hogy mutassanak tiszteletet”

– foglalt állást a szervezet.

Bár az újság az angol válogatott szurkolói miatt kérdezte meg az UEFA-t – miután az országban a sajátjaikat fütyülték ki a lelátóról, amikor letérdeltek –, az ügynek magyar vonatkozása is van, a keddi Írország elleni felkészülési mérkőzésen ugyanis a budapesti nézők is fütyültek, amikor a vendégjátékosok letérdeltek.

A magyar futballisták állva maradtak, és a mezükön olvasható respect (tisztelet) feliratra mutattak. Hogy nem fognak féltérdre ereszkedni, már előre bejelentette a Magyar Labdarúgó-szövetség. Közleményükben arra hivatkoztak, hogy „az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.” A UEFA közleményéből most mégis az derül ki, hogy nincs baja a gesztussal.

A kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnököt is kérdezték a térdelésről. „Van határozott véleményem, ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok” – jelentette ki. Amikor azt tudakolták tőle, mit szól az ír játékosok kifütyüléséről, amire azt felelte, hogy nem kell provokálni a házigazdát.

Térdelés és fütyülés fogja kettéválasztani Európát az Eb-n

Nagyon úgy tűnik, megvan az újabb identitáspolitikai vita a magyar labdarúgó-válogatott körül. Miután az Írország ellen gól nélküli döntetlennel végződő keddi meccs előtt a magyar csapat nem térdelt le a BLM mozgalmat támogatván a rasszizmusellenes harcban, a féltérdre ereszkedő írek gesztusát kifütyülték a nézők, a saját játékosaikat pedig a "Szép volt fiúk!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!