Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A vízügyi hatóság lezárta az eljárást, amit azért indítottak, mert szennyező anyagok jutottak a környező patakokba a Mátrai Erőmű víztározójából.

Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – közölte a szervezet a hvg.hu-val. A bírságot megállapító határozat az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz által a befogadó felszíni vizekben okozott rendkívüli vízszennyezés miatt indított eljárásban született.

Július végén napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől – számolt be a HEOL.hu hírportál. A víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár – ecsetelte egy helyi asszony a lapnak. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak. A katasztrófavédelem mint vízügyi hatóság később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. A hatóság ezt követően indított vízszennyezési bírság kiszabására irányuló eljárást. Az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg – a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresolt.

Pintér Sándor belügyminiszter Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában az „ügyben szintén érintett” Viresol Kft-ről beszélt. Nem világos, a vízszennyezési eljárás érintette-e a céget, a katasztrófavédelem ezt a hvg.hu ismételt kérdésére sem árulta el.

A Viresol Kft. keményítőgyárat üzemeltet, és ahogy a Mátrai Erőmű is, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. A gyárat 2019 februárjában adták át, Mészáros felcsúti szomszédja, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A beruházás összesen 33 milliárd forintból valósult meg, amelyből a magyar kormány 6,2 milliárd forintot állt. A Viresolban évente 250 ezer tonna búzát tudnak feldolgozni, hogy egyebek között takarmányt és alkoholt készítsenek belőle.

Nem a júliusi volt az utolsó hasonló úgy a Mátrai Erőműnél, november elején az erőmű több dolgozója szúrós szagú gázt észlelt, zsebeikben a fémpénzek elszíneződtek, többen rosszul lettek. Egy, a 444.hu birtokába jutott belső levél szerint már ekkor az Őzse-völgyi tározóból vett vízre gyanakodtak. Pár nappal később már a környező településekről is jelezték a szúrós szagú gázt. A katasztrófavédelem november 12-én adott ki közleményt, miszerint egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban képződött a kén- és foszfortartalmú gáz, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt – a gáz emberre nem volt veszélyes. A kormány részéről egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állt ki, és közölte, hogy „az ellenőrzések az erőműnél folyamatosak, az adatok alapján egyszeri esemény volt a határérték-túllépés a napokban, azóta semmilyen rendellenesség nem tapasztalható, semmilyen határérték-túllépést nem mérnek”.

 

Ha a fél ország Mészáros Lőrincé, nehéz másra kenni a visontai környezetszennyezést

Furgonnal követték a HVG újságíróit a Viresol gyáránál, csak mert fotókat készítettek a szennyezési botrányba keveredett üzemnél. Az Orbán-kormánynak tíz év alatt sikerült elérnie, hogy akkor se lehessen bízni a hatóságokban, ha esetleg igazat mondanak. A pénznek mégiscsak van szaga: büdös, és leginkább a záptojáséhoz hasonlítható.

Egyébként a magyar állam (egész pontosan az állami villamoscég, az MVM) épp megveszi Mészárosék többségi részesedését a Mátrai Erőműben, már csak az a kérdés, mennyi pénzért. A tervek szerint az elavult, rossz állapotban lévő, környezetkárosító szénerőművet nem akarják bezárni, hanem legalábbis részben gáztüzelésűre alakítanák át – többek közt az ilyen projektekre szolgáló uniós forrásokból. Mindenesetre úgy tűnik, Mészárosék már nyertek az üzleten, a pár éve megszerzett cégből már kivettek 11 milliárd forint osztalékot – no nem a nyereségből, mert az nem volt, hanem az eredménytartalékből. A céges beszámolók tanúsága szerint az erőművet ennél kevesebbért szerezték meg az előző tulajdonosoktól, a német RWE Powertől és az EnBW-csoporttól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról