Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A versenyhivatal szerint az őket elmarasztaló bírósági döntés megerősítette, hogy nem volt hatáskörük vizsgálni a kormánypárti média összeolvadását. A bíróság szerint ugyanakkor eljárási hibát vétettek, de az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem adtak válaszokat.

„A Fővárosi Törvényszék 2019 decemberében hozott ítéletében megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak nem volt hatásköre a KESMA fúzió versenyjogi szempontú vizsgálatára” – írja a hvg.hu-hoz eljuttatott közleményében a GVH.

A versenyhivatal arra reagált, hogy a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint jogsértően hagyta jóvá a versenyhatóság a kormánypárti sajtóbirodalom létrejöttét, melynek során 476 médiatermék került a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába. A bíróság megsemmisítette a GVH által kiadott hatósági bizonyítványt, és új eljárásra kötelezte.

"Ezt követően a Gazdasági Versenyhivatal 2020. január 29-én kelt végzésével az összefonódás-bejelentést hatáskörének hiánya miatt visszautasította" - vagyis a versenyhivatal pillanatok alatt le is zárta az eljárást azzal, hogy nincs hatásköre vizsgálódni.

Közleményében a GVH emlékeztet rá, hogy a bíróság szerint a médiacégek összefonódásával kapcsolatban a GVH nem adhatott volna ki hatósági bizonyítványt. Azért nem, mert nem volt hatásköre az összefonódás vizsgálatára, miután a kormány azt nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította, és így kivonta a GVH hatásköre alól, holott a versenyjogi vizsgálat már folyamatban volt. „Ezért a hatóságnak ismételten le kell folytatnia az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárást, és a kialakított jogi álláspontjának megfelelő formában és tartalommal ellátva kell lezárnia.”

A versenyhivatal ugyanakkor érdemben nem válaszolt a hvg.hu által feltett kérdésekre (sőt semmilyen, az üggyel kapcsolatban felmerülő további kérdésre):

  • Elismerik-e, hogy eljárási hibát vétettek az ügyben?
  • Hogyan fordulhatott elő, hogy ilyen hibát vétettek?
  • Felmerül-e bárki felelőssége az eljárási hiba kapcsán?

A Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, amely mellett a GVH, ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta.

A fideszes médiabirodalom azóta tovább centralizálódott, több vállalkozás beolvadt a központi cégbe, a Mediaworksbe, illetve a KESMA-s cégek hivatalosan is vállalatcsoporttá szerveződtek a Mediaworks irányítása alatt. Utóbbi manővert a GVH szintén nem vizsgálta, álláspontjuk szerint ugyanis csak már azonos tulajdonú cégek közti átrendeződés történt – a versenyjogi szempontból megkérdőjelezhető momentum a KESMA tulajdonszerzése volt, de ezt ugyebár a kormány közbelépése miatt nem vizsgálhatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!