Újabb népbetegség miatt aggódhatnak az USA-ban

Újabb népbetegség miatt aggódhatnak az USA-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok lakossága felénél lesz kimutatható 2020-ban a cukorbaj, vagy a prediabetikus állapot, amennyiben folytatódik a jelenlegi tendencia - derül ki a UnitedHealth Group egészségbiztosító friss jelentéséből.

A diabétesz az egyik leggyorsabb ütemben terjedő betegség az Egyesült Államokban, ahol már-már járványos méreteket kezd ölteni. Jelenleg 26 millió amerikai szenved cukorbetegségben, és a becslések szerint további 67 millió embernél mutatható ki a prediabetikus állapot, amelynek nincsenek nyilvánvaló klinikai tünetei.

A UnitedHealth Group kutatása szerint a betegek ellátása a következő évtizedben 3,35 milliárd dollárba (mintegy 681,7 milliárd forintba) kerül majd az amerikai egészségbiztosításnak.

Mint a jelentés kiemeli, a prediabetikus állapotban lévő embereknél már kialakulhat a 2. típusú diabéteszre jellemző inzulinrezisztencia, és megemelkedik a vércukorszint, ám nem eléggé ahhoz, hogy ezt cukorbetegségként diagnosztizálják. A prediabetikus állapothoz olyan rizikófaktorok is társulhatnak, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, megemelkedett vérkoleszterinszint.

Míg a diabéteszben nem szenvedő amerikaiak átlagosan 4400 dollárba (895 ezer forintba) kerülnek évente az egészségbiztosításnak, a cukorbetegek 11 700 dollárba (2,38 millió forintba); tíz év alatt ez az összeg csaknem megduplázódhat, elérve a 20 700 dollárt (4,2 millió forintot).

Az összeállítás szerint az egészségbiztosítás költségei az idei 194 milliárd dollárral (39 423 milliárd forinttal) szemben 2020-ban elérhetik az 500 milliárd dollárt: ennek 10 százalékát költik a cukorbetegekre és a prediabetikus állapotban lévőkre.

A jelentés készítői rámutatnak, hogy a költségek szédületes növekedése nem feltétlenül következik be, ha időben megfelelő lépések történnek annak érdekében, hogy a prediabetikus állapot talaján ne fejlődjön ki a diabétesz. Ezzel kapcsolatban utalnak a diabéteszben kulcsszerepet játszó túlsúlyosság és az elhízás járványszerű terjedésére.

Amennyiben a UnitedHealth jelentésében megfogalmazott javaslatokat széles körben életbe léptetnék, ez országos viszonylatban 10 év alatt 250 milliárd dolláros (50 942 milliárd forintos) költségmegtakarítást eredményezne.

Hozzászólások