szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát a nagy dózisú stressz - állapították meg amerikai tudósok súlyos lelki terhelésnek kitett nők immunsejtjeinek viselkedése alapján.

A kaliforniai Stanford egyetem kutatói 58 - 20-50 év közötti - nőnél vizsgálták meg, milyen elváltozást mutatnak immunsejtjeik kiélezetten stresszes helyzet, illetve stresszmentes körülmények hatására.

A vizsgálat az immunsejtek kromoszómáinak vastagságát vette górcső alá, minthogy a kromoszómák szélei - a telemerek - a test biológiai korának mércéjéül szolgálnak. Valahányszor újratermelődnek az immunsejtek, a kromoszómák széle - a telemer - elvékonyodik, s ha az elvékonyodás elér egy minimumot, az immunsejtek többé nem regenerálódnak.

A Science című amerikai tudomány os folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint a vizsgálatba bevont 58 nő közül 39, folyamatos és nagy stressznek kitett nő immunsejtjei 10 évvel idősebbnek mutatkoztak mint a velük egy korú, de normális, átlagos lelki megterhelést elviselő nőké. A biológiailag "elöregedett" 39 nő súlyosan beteg gyermekeket nevel, míg a 19, saját korának megfelelő állapotú asszony egészséges, kiegyensúlyozott gyermek(ek) anyja.

hvg.hu Tech

A jövő repülőterén nő a forgalom és csökken a stressz

A PaxFlow Simulator nevű új szoftver több mint 90 százalékos pontossággal képes előre jelezni egy repülőtér várható utasforgalmát. A program célja, hogy mérsékelje az utasok által jól ismert stresszhelyzeteket, amelyek többek között a beléptető (check-in) pult előtti hosszú sorban állás, a hiányzó poggyászkulik, vagy a hosszú repülés után túlságosan körülményesnek tűnő útlevél-ellenőrzés miatt alakulnak ki.

Karrier

A munkahelyi stressz 20 milliárd euróba kerül

Stressztől kiégett, magas vérnyomású, a törvényesnél hosszabb munkaidőben dolgoztatott, vezetői támogatás nélküli alkalmazottak küzdenek a mindennapi feladatokkal és saját lelki bajaikkal számos munkahelyen.

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum képviselőjelöltként az előválasztáson

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum képviselőjelöltként az előválasztáson

"Igen, az ujjammal dolgozom" – a Katona színészei felcsaptak influenszernek

"Igen, az ujjammal dolgozom" – a Katona színészei felcsaptak influenszernek

A Mészáros Lőrincnél is gazdagabb orosz testvérpárral állt össze Hajdú Péter

A Mészáros Lőrincnél is gazdagabb orosz testvérpárral állt össze Hajdú Péter