szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát a nagy dózisú stressz - állapították meg amerikai tudósok súlyos lelki terhelésnek kitett nők immunsejtjeinek viselkedése alapján.

A kaliforniai Stanford egyetem kutatói 58 - 20-50 év közötti - nőnél vizsgálták meg, milyen elváltozást mutatnak immunsejtjeik kiélezetten stresszes helyzet, illetve stresszmentes körülmények hatására.

A vizsgálat az immunsejtek kromoszómáinak vastagságát vette górcső alá, minthogy a kromoszómák szélei - a telemerek - a test biológiai korának mércéjéül szolgálnak. Valahányszor újratermelődnek az immunsejtek, a kromoszómák széle - a telemer - elvékonyodik, s ha az elvékonyodás elér egy minimumot, az immunsejtek többé nem regenerálódnak.

A Science című amerikai tudomány os folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint a vizsgálatba bevont 58 nő közül 39, folyamatos és nagy stressznek kitett nő immunsejtjei 10 évvel idősebbnek mutatkoztak mint a velük egy korú, de normális, átlagos lelki megterhelést elviselő nőké. A biológiailag "elöregedett" 39 nő súlyosan beteg gyermekeket nevel, míg a 19, saját korának megfelelő állapotú asszony egészséges, kiegyensúlyozott gyermek(ek) anyja.

hvg.hu Tech

A jövő repülőterén nő a forgalom és csökken a stressz

A PaxFlow Simulator nevű új szoftver több mint 90 százalékos pontossággal képes előre jelezni egy repülőtér várható utasforgalmát. A program célja, hogy mérsékelje az utasok által jól ismert stresszhelyzeteket, amelyek többek között a beléptető (check-in) pult előtti hosszú sorban állás, a hiányzó poggyászkulik, vagy a hosszú repülés után túlságosan körülményesnek tűnő útlevél-ellenőrzés miatt alakulnak ki.

Karrier

A munkahelyi stressz 20 milliárd euróba kerül

Stressztől kiégett, magas vérnyomású, a törvényesnél hosszabb munkaidőben dolgoztatott, vezetői támogatás nélküli alkalmazottak küzdenek a mindennapi feladatokkal és saját lelki bajaikkal számos munkahelyen.

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek