szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mars Reconnaissance Orbiter március 10-én éri el a vörös bolygó gravitációs mezejét. Az űrszonda minden eddiginél részletesebb képet ad majd Földünk legközelebbi szomszédjáról.

Az MRO látványterve
© AP
A Monsters and Critics tudományos weboldal értesülései szerint az MRO a jövő hét folyamán áll majd pályára a Mars körül.

„Ha megfelelően pályára állítottuk a szondát, megkezdődhet az adatgyűjtés, amelytől azt várjuk, hogy jelentősen kitágítja eddigi tudásunkat a bolygóról, s ezen ismeretek birtokában megkezdődhet a további, ebben az évtizedben esedékes küldetések tervezése.” – nyilatkozta a Monsters and Critics-nek Doug McCuistion, a NASA Mars-kutatási programjának igazgatója. „Ezeket a missziókat még robotokkal végeznénk, de már olyan szemlélettel, amely a Marsra utazó emberek küldetéseit készíti elő.”

Az MRO minden eddiginél részletesebben vizsgálja majd a vörös bolygót, s a tervek szerint több adatot küld majd vissz a Földre, mint az összes korábbi Mars-misszió együttvéve. A fedélzetén hat vizsgálati eszköz, köztük a legerősebb, másik bolygóra küldött teleszkóp utazik. Egy másik kamera segítségével a Mars időjárását figyelik majd napi alapon.

Az MRO küldetése előreláthatóan öt esztendőre szól majd, s segítséget nyújt majd a 2008-ra tervezett Phoenix Mars Scout landolásához, amelyet a bolygó északi jégsapkájára küldenek majd. Egy évvel később, 2009-ben indul a Mars Science Laboratory nevet viselő felszíni egység, amely további részletes információkat szolgáltat majd az égitestről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Tech

A NASA szerdán újabb űrszondát indít a Marshoz

Újabb Mars-kutató szondát indít útjára szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű űreszköz a jövő márciusban érkezik meg a vörös bolygóhoz, amely körül pályára állva csatlakozik a már ott keringő Mars Global Surveyor és Mars Odyssey amerikai, valamint a Mars Express európai kutatószondákhoz.

MTI Tech

Növényi baktériumokkal népesítenék be a Marsot

A Pyrococcus furiosus elnevezésű, mélytengeri vulkanikus források hőforrásokban élő baktérium lehet a marsi élet ősanyja, ha a Földről származó, genetikailag módosított, extrém körülményeket is elviselő növényekkel népesítik be a Marsot - vélik amerikai tudósok.

MTI Tech

Elhalasztották a Mars-kutató szondájának indítását

Műszaki okok miatt egy nappal elhalasztotta újabb Mars-kutató szondájának az indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az űreszköznek szerdán kellett volna indulnia a floridai Cape Caneveraban lévő Kennedy űrközpontból.

hvg.hu Tech

Hegyet mászik a Mars-kutató robot

A NASA Spirit nevet viselő felfedező-egysége közel egy éve halad felfelé egy magaslatra, ahonnan a vörös bolygó soha nem látott panorámája tárul majd elé.

MTI Tech

Milyen lesz a MARS-menü?

Tizenegy fogás – ennyiből válogathatnak majd a Marsra utazók. Az űrrepülések résztvevői számára sztárszakácsok állították össze a legpraktikusabb étkeket, melyeket az Európai Űrügynökség is jóváhagyott.

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcnia az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcnia az összes vírusvariáns ellen