Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"19207401-5923-4705-b08d-e156403b898d","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Megjelent a leggazdagabb magyarok rangsora.","shortLead":"Megjelent a leggazdagabb magyarok rangsora.","id":"20241227_meszaros-lorinc-tiborcz-istvan-50-leggazdagabb-magyar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19207401-5923-4705-b08d-e156403b898d.jpg","index":0,"item":"7a23d936-82b5-4686-96f0-39e67998dba4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241227_meszaros-lorinc-tiborcz-istvan-50-leggazdagabb-magyar","timestamp":"2024. december. 27. 07:38","title":"Mészáros Lőrinc billiomos lett és Tiborcz István is megduplázta vagyonát a Forbes új listája szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f3ee6c36-c8d9-40e2-a3a5-c11660d98893","c_author":"E.ON","category":"brandcontent","description":"Egy kis-és középvállalkozás zöldülésének folyamatában fontos mérföldkő az, amikor a működéséhez szükséges energiát már fenntartható energiaforrásokkal tudja biztosítani. Ennek egyik módja a származási garanciával ellátott zöldáram vásárlása, ami a környezetvédelmi szempont mellett üzleti hasznot is biztosít a felhasználónak. De nézzük, mi a zöldáram, hogyan szerezhető be, és milyen előnye származhat belőle egy vállalkozásnak?","shortLead":"Egy kis-és középvállalkozás zöldülésének folyamatában fontos mérföldkő az, amikor a működéséhez szükséges energiát már...","id":"20241204_Vonzobbak-a-zoldarammal-mukodo-vallalkozasok_eon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f3ee6c36-c8d9-40e2-a3a5-c11660d98893.jpg","index":0,"item":"f4635455-cbc2-4145-b0cf-9c307710b46d","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241204_Vonzobbak-a-zoldarammal-mukodo-vallalkozasok_eon","timestamp":"2024. december. 26. 15:30","title":"Tudta, hogy áram és áram között is van különbség?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"66faa1c8-c9ed-43dd-b8e3-48d86ae46879","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint hazánk megsértette az őszinte együttműködés elvét, amikor menedékjogot adott egy korrupcióval vádolt lengyel politikusnak.","shortLead":"A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint hazánk megsértette az őszinte együttműködés elvét, amikor menedékjogot...","id":"20241227_lengyelorszag-europai-unio-birosaga-romanowski","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/66faa1c8-c9ed-43dd-b8e3-48d86ae46879.jpg","index":0,"item":"f5287756-ea98-4e95-8698-c8c2bd54d92b","keywords":null,"link":"/itthon/20241227_lengyelorszag-europai-unio-birosaga-romanowski","timestamp":"2024. december. 27. 14:02","title":"Az Európai Unió Bírósága elé állítanák a lengyelek Magyarországot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"eacf66f8-dca4-4f70-b1ff-9430f342cbdc","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Vasárnapra a nappali hőmérséklet is fagypont körülire esik.","shortLead":"Vasárnapra a nappali hőmérséklet is fagypont körülire esik.","id":"20241226_idojaras-kod-borult-ido","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/eacf66f8-dca4-4f70-b1ff-9430f342cbdc.jpg","index":0,"item":"d99c5a0a-ca7b-48a0-ad9b-6f492c7fe90c","keywords":null,"link":"/elet/20241226_idojaras-kod-borult-ido","timestamp":"2024. december. 26. 16:51","title":"Visszatér a ködös, borult idő a hétvégén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ea4f9ebe-4cd8-4925-b31f-8efe16aea480","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hosszabb és biztonságosabb repülést ígérnek azok a drónok, amelyeket önellenőrző idegrendszerrel szerelnek fel. Persze nem pont olyan megoldásról van szó, mint amilyen az emberi idegrendszer, az ötletet mégis ez adta a fejlesztéshez.","shortLead":"Hosszabb és biztonságosabb repülést ígérnek azok a drónok, amelyeket önellenőrző idegrendszerrel szerelnek fel. Persze...","id":"20241226_optikai-szalas-onvizsgalati-lehetoseg-dronoknal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ea4f9ebe-4cd8-4925-b31f-8efe16aea480.jpg","index":0,"item":"f0a191a0-11ae-4cee-af94-f6021eba0823","keywords":null,"link":"/tudomany/20241226_optikai-szalas-onvizsgalati-lehetoseg-dronoknal","timestamp":"2024. december. 26. 16:03","title":"Idegrendszert kapnak a drónok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"079a5092-2b44-4ee1-8d9c-b0a8ec32f3a8","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ezt azonban egyelőre nem részletezték, és Oroszország felelősségét sem firtatták.","shortLead":"Ezt azonban egyelőre nem részletezték, és Oroszország felelősségét sem firtatták.","id":"20241227_azeri-utasszallito-lezuhant-kulso-behatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/079a5092-2b44-4ee1-8d9c-b0a8ec32f3a8.jpg","index":0,"item":"d2e8f728-2f2b-4629-ad49-9389129b9c4d","keywords":null,"link":"/vilag/20241227_azeri-utasszallito-lezuhant-kulso-behatas","timestamp":"2024. december. 27. 14:49","title":"Az azeri légitársaság szerint külső behatás miatt zuhant le az utasszállító repülőgép","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"31eb1e17-b1e5-46e8-8497-e3057b971b03","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Az orosz elnök elmondása szerint Robert Fico maga ajánlotta fel a lehetőséget.","shortLead":"Az orosz elnök elmondása szerint Robert Fico maga ajánlotta fel a lehetőséget.","id":"20241226_vlagyimir-putyin-robert-fico-oroszorszag-ukrajna-szlovakia-haboru-beketargyalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/31eb1e17-b1e5-46e8-8497-e3057b971b03.jpg","index":0,"item":"37811ada-ae8f-4f45-ad94-94299fd3c0d5","keywords":null,"link":"/vilag/20241226_vlagyimir-putyin-robert-fico-oroszorszag-ukrajna-szlovakia-haboru-beketargyalas","timestamp":"2024. december. 26. 21:04","title":"Putyin: Szlovákia hajlandó az orosz-ukrán tárgyalások házigazdája lenni, és mi ezt nem ellenezzük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"52cffc5b-fc45-4443-9cfb-28ac367eee6a","c_author":"OTP Bank Nyrt.","category":"brandcontent","description":"A bölcs, szorgalmas hangya és a gondtalan, ám felelőtlen tücsök története a gyerekkorunkból ismerős lehet. Ez a klasszikus mese nem csupán egy szórakoztató történet, hanem egy időtlen tanulság is, amit máig előszeretettel hangoztatunk, ha az öngondoskodásról, azaz a jövőre való felkészülésről van szó.","shortLead":"A bölcs, szorgalmas hangya és a gondtalan, ám felelőtlen tücsök története a gyerekkorunkból ismerős lehet...","id":"20241204_Felelotlen-tucsokbol-kenyelmes-hangya-az-eszszeru-ongondoskodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/52cffc5b-fc45-4443-9cfb-28ac367eee6a.jpg","index":0,"item":"9783fa31-a247-4262-ba56-bf0ca4032b8c","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241204_Felelotlen-tucsokbol-kenyelmes-hangya-az-eszszeru-ongondoskodas","timestamp":"2024. december. 27. 11:30","title":"A magyarok nem számítanak semmi jóra a jövőben?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Laboratóriumban hoztak létre étkezésre alkalmas húst
szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Holland kutatók sertésektől származó őssejtekkel kísérleteznek, céljuk, hogy néhány éven belül a tartályban növesztett étkezési hús olcsó alternatív élelmiszerforrás lehessen.
A Wired magazin értesülései szerint az utrechti egyetem kutatói által létrehozott, darált húst idéző anyag íze és szaga pontosan olyan mint az eredetié. A tudósok rendszeresen növesztenek kis mennyiségű izomsejtet petri csészékben, azonban ez az első eset, hogy nagy tömegű, emberi fogyasztásra alkalmas húst készítsenek ilyen módon.
Henk Haagsman az utrechti egyetem professzora sertésektől származó őssejtek segítségével próbálják meg elérni céljukat. Reményeik szerint az így előállított hús ideális alapanyag lehet hamburgerekhez, virslikhez és pizzákhoz néhány éven belül.
A kutatócsoport jelenleg azokat az őssejteket próbálja azonosítani, amelyekből könnyen készíthető nagy mennyiségű hús egy bioreaktor felhasználásával. Az előzetes tervek szerint a holland kormány által 2 millió euróval támogatott projektnek 2009-re lesz kézzelfogható eredménye. A holland kutatás egy világméretű tudományos összefogás egyik része, amelynek célja az ipari méretekben történő szintetikus húsgyártás.
„Ma már elérhető az a technológia, amely lehetővé teszi az in vitro húsgyártást” – nyilatkozta a Wirednek Paul Kosnik a Hawaii-i székhelyű Tissue Genesis elnökhelyettese. „Hiszünk benne, hogy a mesterséges húskészítmények 3-5 éven belül valósággá válhatna, mivel a támogatás és a kutatás-fejlesztési infrastuktúra már létező valóság.”
A kutatók elméletei szerint mindössze egyetlen sejtből annyi húst lehetne előállítani, amely a Föld teljes lakosságát egy éven keresztül el lehetne látni. A kihívást az jelenti, hogy a tudósoknak ki kell találni a megfelelő módszert, amellyel nagy mennyiséget lehet egyszerre létrehozni.
A University of Maryland doktorandusza, Jason Matheny szerint a legegyszerűbb módszer rétegenként növeszteni a húst, amelyet darálva, illetve egymásra helyezve szeletenként is lehetne fogyasztani.
„A kulcs az ipari méretű bioreaktorok kifejlesztésében rejlik” – magyarázta Matheny. „Többre is szükség van, az egyikben a növekedési anyagokat, a másikban a sejteket, a harmadikban pedig a rétegeket hoznánk létre. A teljes folyamat egy tető alatt folyhatna.”
Ennek a módszernek az előnye, hogy kimaradnak a hagyományos húsfeldolgozás kevéssé hatékony részei, nincs szükség takarmányozásra, az állatok ellátására amíg a vágósúlyt elérik, levágásukra és feldolgozásukra.
„Amíg egy szelet hús eljut a tányérunkra, a takarmányként befektetett energia 75-95 százaléka elvész az állatok metabolizmusa révén” – magyarázta a szakember. „A növesztett húsnak ezzel szemben nem kell egy teljes szervezetet táplálnia, így a befektetett energia majdnem teljes mértékben a húst építi fel.”
Jóval egészségsebb lehet
A Matheny által megálmodott húsrétegek kevesebb mint egy milliméter vastagok lennének, s elkészítésükhöz csupán néhány hétre van szükség. A kutatók szerint a leglényegesebb kérdés a folyamat gazdasági oldala. Jelenleg egy font, laboratóriumi körülmények között előállított hús értéke 1000 – 10 000 font körül mozog. A University of Maryland szakembere szerint növényi tápanyagok felhasználásával azonban fontonként egy dollárra lehetne leszorítani a költségeket.
Ha a kutatók sikerrel járnak, a mesterséges hús jóval egészségesebb lehet, mint az élő állatokból származó fehérjeforrás. A szakértők szerint ugyanis a laboratóriumi körülmények lehetővé teszik, hogy a húst átitassák a szív számára hasznos omega-3-zsírsavakkal, illetve beállítsák a fehérjeszintjét, sőt akár egyéni ízlés szerinti változatokat hozhatnak létre.
További kérdés, hogy népszerűvé válhatnak-e az efféle termékek. Az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hatóság, az FDA jelen pillanatban tiltja az olyan élelmiszerek forgalmazását, amelyekben klónozott állatokból származó hús található. Emellett kérdéses, hogyan reagálnak majd a fogyasztók a mesterséges húsra.
„Ez a fajta hús nem természetes, de ugyanez elmondható a joghurtról is” – mondta Matheny. „Emellett az asztalunkra kerülő húsfélék sem kimondottan természetesek. 10 000 csirkét bezsúfolni egy szűk keltetőbe, s teletömni őket antibiotikummal meglehetősen mesterségesnek tűnik számomra.”
A kutatók arra is kíváncsiak, hogyan érhető az állatokból származó hús íze, amelyben erek, kötő- és zsírszövet egyaránt található. A sejtek hasonló szerkezetének kialakításához a növesztett húst nyújtani és mozgatni kell majd, hogy szimulálják az állat mozgását.
A tartályban növesztett angolos húsételekre azonban még legalább egy évtizedet várni kell majd, ugyanis egyelőre nem ismert annak a módja, hogyan lehet véredényeket létrehozni a szöveten belül.
A hús magas hőmérsékleten történő sütése (például a grillezés) hozzájárul a prosztatarák kialakulásához, legalábbis kísérleti patkányok esetében – állapították meg amerikai kutatók.
Mindazok, akik 160 gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű vörös húst (sertést, marhát, borjút) fogyasztanak naponta, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a későbbiekben vastagbélrákban, mint azok, akik 20 grammnál kevesebb ilyen húsfélét esznek naponta - állapította meg a témával kapcsolatban folytatott eddigi legátfogóbb vizsgálat.
A baromfi származását a termékek csomagolásán található adatok segítségével a fogyasztó is ellenőrizheti az interneten keresztül - áll egy integrált üzleti alkalmazásokat fejlesztő cég közleményében.