A Holdról hozna héliumot Kína

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kína a Hold minden egyes négyzetcentiméteréről térképet kíván készíteni - közölte a kínai állami holdkutatási program vezetője.

A következő nyersanyagbánya
© sxc.hu
A Hold körüli pályára tervezett, Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao űrszondát várhatóan 2007 második felében bocsátják fel. Az űrszonda feladata az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel, amivel a 2010-ben a Holdon landoló, ember nélküli jármű útját készítik elő - mondta Ou-jang Ce-jüan kutató.

"A kínai holdkutatási programot három szakaszra osztották: a Hold megfigyelése az égitest körül keringő szondával, holdraszállás, visszatérés a Földre" - tette hozzá.

A második szakaszban egy ember nélküli holdjármű Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan. A harmadik szakaszban az "összegyűjtött mintákat" visszahoznák a Földre.

A Holdon 1-5 millió tonna is lehet a hélium-3 izotópból, a hélium - léggömbök és léghajók töltőanyagaként és hűtőanyagként használatos nemesgáz - könnyebb változatából, amelyből a Földön becslések szerint összesen 15 tonna található.

A Chinanews hírportálon megjelent írás szerint a hélium-3 izotóp lehet a megoldás az emberiség egyre növekvő energiaszükségleteinek kielégítéséhez. Számítások szerint Kína évente 10 tonnát használna fel ebből a különleges anyagból, világviszonylatban évente mintegy 100 tonna hélium-3-ra lenne szükség.

A Holdon található mennyiség az egész emberiségnek 10 ezer évig lenne elegendő. A hélium-3 hasznosításához szükséges technológia azonban még gyerekcipőben jár.