szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze ha a merevlemez fizikailag károsodott, akkor nincs az a szoftver a világon, ami helyre teszi...

Persze ha a merevlemez fizikailag károsodott, akkor nincs az a szoftver a világon, ami helyre teszi nekünk. Ha elpattant a fej, fizikai sérülés keletkezett a lemez felszínén, teljesen eltűnt a firmware terület, akkor nincs más hátra, mint az új vinyó vásárlás, esetleg a Kürt. 

Ezek azonban a „legvégső” esetek – a felhasználók többségénél először csak pattogás, klattyogás, és a bad szektorok megjelenése mutatja, hogy a lemez nemsokára kileheli a lelkét. A gép instabil és gyakran lefagy, egyre nehezebben bootol, ráadásul néha nehézségeink vannak a fájlok másolásával. Ilyenkor, ha nincs még biztonsági másolatunk, érdemes gyorsan készíteni. De mi van, ha már megjelentek a bad szektorok és nem tudjuk egy egyszerű „másik vinyóra” másolással megoldani a dolgot?  Nos, szerencsére van megoldás, az egyik ilyen az ingyenesen kipróbálható HDD Regenerator.

Az esélyek nem garantáltak, de egy próbát megér...

A szoftver bármilyen merevlemezt megkísérel mentesíteni a rossz szektoroktól, legyen az NTSF, FAT, FAT32, vagy akár le nem formázott lemez. Windowsból közvetlenül is indítható, de ha annyira rossz a helyzet, hogy már a Windows sem jön be, akkor indító CD-ről is működik, operációs rendszer nélkül.

A HDD regenerátor megkeresi az olvashatatlan/írhatatlan szektorokat (ezek többnyire inkorrekt mágnesezés eredményei a lemezen), és egy hardverfüggetlen algoritmus alapján megpróbálja helyrehozni azokat – nem úgy, mint az alacsony formázás, ami csak eltünteti őket (ha…).

Az eljárás végén, adataink nem sérülnek, a lemez újra olvasható lesz – mi pedig végre készíthetünk biztonsági másolatot, és megszabadulhatunk a tönkrement lemeztől. A HDD regenerátor által helyrehozott lemezt nem érdemes sokáig használni – a bad sectorok ugyanis újra meg fognak jelenni, hiszen magával a lemezzel van a probléma, ezen a szoftver sem segít véglegesen. A szoftver az esetek 60%-ában működik, bár készüljünk fel rá, hogy a folyamat rengeteg időt fog igénybe venni: a nagyobb vwinchesterek esetén nem ritka a 15-18 órás várakozás (érdemes úgy használni, hogy elindítjuk, elmegyünk lefeküdni, majd reggel ránézünk, hogy hol tart…) 

Jobb ha felkészülünk - sokáig fog tartani. Nagyon sokáig...

Sajnos, ha a kérdéses szektor(ok) hordozórétege megsérült, azaz torz vagy nincs értékelhető jel rajta, vagy ha maga a fej romlott el, akkor a regenerátor sem segít – ezt onnan fogjuk észrevenni, hogy már 26 órája megy, és még mindig csak 3%-nál tart… Egy próbát azonban megér. 

A szoftver először megkeresi a rossz szektorokat.

Mivel a lemez logikai struktúráját nem változtatja meg, előfordulhat, hogy javítás után is látunk bad sectorokat különféle segédprogramokkal (pl. Scandisk), ez azonban már nem gond, sőt újrapartícionálás után ezek is eltűnnek. Ettől függetlenül ne használjuk túl sokáig a „megmentett” lemezt, inkább vegyünk újat, és másoljuk át dolgainkat. A kipróbálható verzió nem fogja az összes szektort helyreállítani, a teljes verzió ára hatvan dollár (kb. tizennégyezer forint). Tekintve, hogy ennyi pénzért már új merevlemezt is kapunk, érdemes meggondolni, voltak-e olyan fontosak az adataink, hogy megérjenek ennyit, már csak azért is, mivel a siker még a HDD regenerator esetében sem garantált. 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!