szerző:
hvg.hu

A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán Magyarországra látogatott a laterális gondolkodás atyjaként ismert pszichiáter, a máltai Edward de Bono professzor. A vizit kapcsán lehetőségünk nyílt beszélgetni a nemzetközileg elismert szakemberrel, akinek módszereit egyaránt alkalmazzák az oktatásban, kutatásban, sőt az államigazgatásban is.

„A gondolkodás a „három görög bandájától”, vagyis Szokratésztől, Platóntól és Arisztotelésztől eredeztehető” – mondta de Bono professzor. „Ez később átszűrődött a keresztény egyházon, amely arra használta a filozófiát, hogy az eretnekekkel szemben alátámassza saját álláspontját. A mai, általánosságban vett gondolkodásmód is erre a módszerre – az érvelés és a vita kapcsán megszülető eredményre – épül, vagyis mindkét fél megpróbálja bebizonyítani, hogy vitapartnerének nincsen igaza.”

Edward de Bono megközelítésében mindig a konstruktív, kreatív lehetőségeket kutatja. „Ha rámutatunk egy hibára, lehet, hogy rövid távon fejlődést érünk el, azonban nem hozunk létre semmi újat” – vallja a professzor, aki az április 23-án tartott szemináriuma előtti díszebéden piros zokniban jelent meg, saját bevallása szerint azért, mivel ezzel az emberek (elsősorban a hölgyek) szemérmességét szokta tesztelni.

Mindenre van más megoldása
© AP
„Ha valaki félénk, vagy izgul, általában lefelé néz, ilyenkor egyből észreveszi a piros zoknit, míg aki magabiztos, az egyből a szemembe fog nézni, s nem veszi észre elsőre” – magyarázta a gondolkodóguru, aki szeret mindent valamilyen agyafúrt csavarral megközelíteni.

„Sokat lehet hallani a válság és a klímaváltozás kapcsán a nagy amerikai „benzintemetőnek” nevezett autókról” – fejtette ki a 76 éves professzor. „Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy az emberek jellemzően azért vesznek ilyen járműveket, hogy erejüket, vagy pénzüket fitogtassák vele. A válság idején azonban leálltak ezzel, s mindenki egyből a kisebb, környezetbarát járműveket kezdte el keresni. Az igény azonban nem szűnt meg a nagy terepjárók iránt, így ahelyett, hogy azokat részesítenék adókedvezményben, akik a most fejlesztés alatt álló modelleket várják, a terepjáró-vásárlók által kifizetett összegből kellene támogatni a zöld autók népszerűsítését, vagy akár eladásait. Így, ha a terepjáró-tulajdonos meglát egy hibridet az úton, tudhatja, hogy neki is köszönhető, hogy megjelent a forgalomban egy környezetbarát jármű.”

Ilyen és ehhez hasonló megoldásokat, megközelítési módokat tanulhat bárki, aki kezébe veszi a professzor könyveit, közülük is a legújabbat, a HVG Könyvek gondozásában megjelent Tanítsd meg önmagad gondolkodni! című kötetet. A szakember forradalmi elmélete szerint ugyanis a döntéshozási folyamat legfőbb tényezőit befolyásolják az érzékszerveinken keresztül áramló információk, illetve az ehhez kapcsolódó érzelmek, érzetek. A gondolkodásunkat átalakító, megreformáló módszerek segítségével azonban kizárólag a logika és a racionalitás alapján hozhatjuk meg döntéseinket, amelyek ezáltal hatékonyabbak és progresszívabbak lesznek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ungváry Krisztián Tech

Csecsemő taníthatja meg a gondolkodó számítógép építését

A világ eddigi legjobban felügyelt és megfigyelt gyermeke egy amerikai tudósé: a professzor 400 ezer órányi videofelvételt készít fiáról Big Brother módon bekamerázva és -mikrofonozva egész lakását, hogy még többet megtudjon a nyelvtanulás folyamatáról.

MTI Tech

Gondolkodik a gerincvelő

A gerincvelő nem egyszerűen csak végrehajtja az agy utasításait, hanem az agyhoz hasonlóan önállóan működik, az egyes idegszálak aktivitásában ugyanis ugyanaz a rendszertelenség észlelhető meg, mint az agyi idegsejteknél - figyelték meg dán és litván neurológusok.

hvg.hu Tech

Ha túl sokat gondolkodunk, rossz döntéseket hozunk

Egy fogyasztói szokásokat vizsgáló tanulmány szerint az ösztöneikben bízó emberek általában pontosabban felmérik az eldöntendő kérdéseket, mint azok, akik hosszan töprengenek a választás előtt.

MTI/hvg.hu Tech

Már a csecsemők is felnőtt minta szerint gondolkoznak

Már a hat hónapos csecsemők is felismerik a mennyiségi változásokat - Karen Wynn, a Yale egyetem kutatójának több mint egy évtizeden át vitatott állítását izraeli és amerikai pszichológusok most igazolták.

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Ezer euró fölött a minimálnyugdíj Németországban

Ezer euró fölött a minimálnyugdíj Németországban

Kocsis Györgyi: Fiatalság – okosság

Kocsis Györgyi: Fiatalság – okosság

Révész: A nagy magyar bűnözőszaporítás

Révész: A nagy magyar bűnözőszaporítás

Az utánfutója után kötötte a lerobbant autót a román kisbuszos

Az utánfutója után kötötte a lerobbant autót a román kisbuszos

Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő

Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő