szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szóval kezdődik a suli, mind több a munka, ráadásul egyre korábban...

Szóval kezdődik a suli, mind több a munka, ráadásul egyre korábban sötétedik. Mindegy, a karácsonyt is szeretjük, mindjárt itt van... :)
De lássuk, mi is történt a nyáron, egészen pontosan melyik a 20 legnépszerűbb olyan ingyenes szoftver, amelyeket az elmúlt hónapokban bemutattunk. Itt most csak rövidke összefoglalót adunk mindegyikről, bővebb leírást, további képeket és persze a letöltéshez szükséges linkeket mindegyikhez megtalálják olvasóink az eredeti cikkekben.
Jó csemegézést az utolsó nyári napra!

1. Foto-Mosaik-Edda
A Foto-Mosaik-Edda segítségével néhány mozdulattal készíthetünk látványos, akár óriás méretű fotómozaikot is kedvenc családi fotóinkból. A sok apró fotóból összeálló kép kinyomtatva rendkívül látványos szobadísz lehet a falon.
Cikk a programról és letöltési link >>>

2. WallPapa
Ha gyakran ununk rá háttérképeinkre, és nem szeretnénk azokat minden alkalommal manuálisan cserélgetni, érdemes rábízni e ténykedést egy olyan szoftverre, amely megadott időközönként megteszi ezt helyettünk. A WallPapa éppen ilyen, sőt a cikkben további hasonló alkalmazásokat is találnak még.
Cikk a programról és letöltési link >>>

3. CopyPasteTool
Ezzel a programmal felturbózhatjuk a Windows Ctrl + C és Ctrl + V kombinációinak működését. Valahányszor megnyomjuk a Ctrl + C kombinációt egy szövegrész másolásához, a program eltárolja a másolt szöveget, mindenféle külön jelzés nélkül.
Ha megnyomjuk a Ctrl + V billentyűket, a Windowsban eddig megszokott módon beilleszthetjük az utoljára másolt szöveget a vágólapról. Ám ha nyomva tartjuk a Ctrl billentyűt, és újra megnyomjuk a V gombot, a beillesztés helyén megjelenik az utolsó előtti másolt szövegrész. Ha újra V-t nyomunk, az eggyel korábbi szövegre cserélődik a beillesztett rész és így tovább.
Cikk a programról és letöltési link >>>

4. GMail Notifier
A Windows 7 megújult Tálcája új lehetőségeket kínál, hogy minél egyszerűben elérhessük az alkalmazások fontos funkcióit.  A GMail Notifier segítségével egyszerűen hozzáférhetünk a GMail lehetőségeihez (új levél írása stb.), és természetesen a beérkezett levelek listáját is egyetlen  kattintással elérhetjük vele a Tálcáról. 

Ráadásul figyelmeztetést is kérhetünk a bejövő levelekről, rövid idézettel (meghatározhatjuk, milyen időközönként nézzen utána a program az új leveleknek).
Cikk a programról és letöltési link >>>

5. PicPick
A PicPick elsősorban a képernyőképek kényelmes és gyors elkészítését teszi lehetővé. Menthetünk vágólapra, fájlba (PNG, JPG, BMP, GIF formátumban), rögzíthetjük a kurzor pozícióját is, ha kell, és persze szabadon választhatunk a fotózandó területek között (aktív ablak, ablakkezelő, kijelölt rész, szabadkézi kijelölés, meghatározott méretű terület stb.). Természetesen mindenhez rendelhetünk tetszőleges billentyűkombinációt is.

Ezek persze az alapból elvárható funkciók egy ilyen program esetében, de a PicPick ennél még többet is nyújt. Van például nagyító, pixelvonalzó, szögmérő, koordinátaolvasó benne, de a ceruza segítségével akár rajzolhatunk is a képernyőre a fotózás előtt.
Cikk a programról és letöltési link >>>

6. DeskPins
A DeskPins-től egyetlen új lehetőséget kapunk, az viszont meglehetősen hasznos lehet, például ha szeretnénk néhány alkalmazást - például a Windows Számológépét - állandóan a kezünk ügyében tartani, mivel mondjuk a Wordben dolgozva néha számolnunk is kell.

A program olyan, mint valami digitális rajzszög: a kívánt program ablakát egyetlen mozdulattal „kitűzhetjük” a Windows Asztalára, így az állandóan a többi alkalmazás ablaka fölött fog lebegni.
Cikk a programról és letöltési link >>>

7. WinMend Folder Hidden
Ha szeretnénk néhány fájlt vagy mappát elrejteni a Windowsban a kíváncsi szemek elől, egyszerűen megtehetjük, ezzel az apró segédprogrammal.  A rejtett állományokat és könyvtárakat természetesen sem az Intézőből, sem parancssorból, sem a különféle fájlkezelőkből (például Total Commander) nem lehet látni, így szinte tökéletes biztonságban tudhatjuk a benne tárolt adatokat (kivéve persze, ha elfelejtkezünk a meglétükről, és egy újratelepítés előtt nem készítünk backupot róluk).
Cikk a programról és letöltési link >>>

8. JPEG to PDF
A JPEG to PDF könnyen kezelhető, telepítés nélkül is használható program, amelynek a segítségével pillanatok alatt készíthetünk több JPEG fájlból egy PDF dokumentumot, vagy éppen minden egyes JPG képből egy PDF fájlt.
Cikk a programról és letöltési link >>>

9. pulpTunes
A pulpTunes remek lehetősége az iTunest használóknak, hogy ne kelljen a több gigabájtos gyűjteményt sehová se felmásolni, hanem egyszerűen megoszthassák azt az interneten keresztül, majd elérjék a munkahelyen, barátoknál vagy akár lakáson belül a másik gépen.
Cikk a programról és letöltési link >>>

10. Game Booster
A Game Booster nevű ingyenes kis szoftver állítólag felgyorsítja játékaink futtatását –kipróbáltuk, valóban ilyen jó hatással van-e a játékokra...
Cikk a programról és letöltési link >>>

11. Tab Timer
A Tab Timer haszna - a számtalan remek To-do szoftver mellett - részben megkérdőjelezhető, mégis sok esetben jól jöhet. A pillanatok alatt telepíthető kis Firefox plug-in nem aktuális elintézni valóinkra hívja fel a figyelmet, hanem a megadott napon és időpontban megnyitja a kívánt weboldalt a böngészőben, egy új lapon.
Cikk a programról és letöltési link >>>

12. Liberkey
A Liberkey valójában nem is egy program, hanem egy komplett gyűjtemény. Közel 200, telepítés nélkül futtatható szoftvert használhatunk a segítségével. A telepítés nélkül futtatható alkalmazások első nagy előnye, hogy viszonylag megkímélik a rendszerünket. 

Nem szemetelik (annyira) tele a Registryt, és nem kell húznunk az időt a használatbavételük előtt még egy telepítő program futtatásával is. További előny, hogy ezeket az alkalmazásokat magunkkal vihetjük mondjuk egy USB memóriakulcson , és bárhol csatlakoztatjuk eszközünket egy windowsos géphez, a megszokott, megkedvelt alkalmazásainkat használhatjuk, közvetlenül a memóriakulcsról.
Cikk a programról és letöltési link >>>

13. GFI Backup
A GFI Backup különlegessége abban rejlik, hogy nem pusztán a mentendő mappákat és fájlokat jelölhetjük ki benne a biztonsági mentés összeállításakor, hanem számos egyéb dolgot is. Így például akár Registry bejegyzéseket is megadhatunk, és az Outlook Express teljes levelezését, címjegyzékét stb. is menthetjük, egyetlen kattintással.
Cikk a programról és letöltési link >>>

14. TubeMaster Plus
E nagyszerű alkalmazással kényelmesen és gyorsan tudunk letölteni videókat a legnépszerűbb megosztókról. Nemcsak Windowson, hanem Linuxon is futtatható, sőt készül már az OS X-es verzió is. A TubeMaster a letöltés mellett a letöltött fájlok konvertálásában is segít. A videókat egy kattintással alakíthatjuk át AVI, MP4 vagy FLV formátumra, vagy ha csak a hangra van szükségünk, akkor MP3-ba. 

A program számos előre definiált sablont is tartalmaz (Creative Zen, mobiltelefonok, Palm, iPod, DVD, XBox 360 stb.), így nem kell vacakolnunk a beállításokkal. 
Cikk a programról és letöltési link >>>

15. TClock
Íme egy program, amelynek a segítségével az óra cseréje és a Start gomb átszabása egyaránt gyerekjáték, ráadásul még extra funkciókhoz is jutunk vele.
Cikk a programról és letöltési link >>>

16. Miro 2.5
A Miro az egyik legkényelmesebben használható online TV és videoletöltő alkalmazás, amely Windowson, OS X-en és Linuxon egyaránt használható. Aki pedig szeret begyűjteni videókat a YouTube-ról, az mostantól még egyszerűbben töltheti le azokat offline használatra. A zene szerelmeseinek is praktikus eszköz, hiszen rajta keresztül számos - legális - zenei torrent letöltést érhetünk el.
Cikk a programról és letöltési link >>>

17. ImgBurn
Bár elmarad a Nero kereskedelmi változatának bőséges kínálatától, hiszen ott az író szoftver mellett temérdek egyéb multimédia alkalmazást is kapunk (a borítónyomtatótól a DVD-menü készítőig), ám ha csak egy testre szabható és megbízhatóan dolgozó, kis méretű DVD-író alkalmazásra van szükségünk, az ImgBurn az egyik legjobb választás.

Mindent tud, amire csak szükségünk lehet: ISO képfájlok felírása vagy készítése, fájlok lemezre írása, audio CD-k készítése (szinte bármelyik népszerű hangfájlformátumból). Ismeri és írja az összes CD és DVD formátumot, illetve a népszerű lemezképfájl formátumokat is (IN, CUE, DI, DVD, GI, IMG, ISO, MDS, NRG stb.), sőt a Blu-ray-t is támogatja.
Cikk a programról és letöltési link >>>

18. Rainmeter
Előre kell bocsátanunk, hogy a Rainmeter, amely éppen mostanság érte el az 1.0-s verziószámot, nem igazán a kezdőknek lesz jó választás. Bár a készítők igyekeznek folyamatosan egyszerűsíteni a konfigurálását, azért még mindig nem ússzuk meg a temérdek INI fájl szerkesztését a Jegyzettömbben. 

Viszont ha egyszer sikerült átlátnunk a témák és a modulok felépítését, egy tökéletesen testre szabott és látványos felületet kapunk, amelyen azután az újonnan beérkezett levelektől a friss híreken át, egészen a fontos rendszeradatokig mindent könnyedén átlátunk és elérünk.
Cikk a programról és letöltési link >>>

19. SuperF4
A SuperF4 a szoftvervilág igazi nindzsája. Csendben és könyörtelenül gyilkolja meg az éppen futó, vagy lefagyott alkalmazásokat. A használata nagyon egyszerű: a Windows + F4 billentyűkombináció megnyomásával egy kalózzászlókról ismerős halálfej szimbólum jelenik meg a hagyományos egérkurzor helyett. Ezt kell a likvidálni kívánt alkalmazás ablaka fölé mozgatni, majd megnyomni az egér bal gombját.
Cikk a programról és letöltési link >>>

20. Partition Wizard Home
A Partition Wizard Home változata ingyen tölthető le a készítők oldaláról, és mindent tud, amire csak szükségünk lehet a merevlemezek utólagos felosztásához. Többek között magát a rendszerpartíciót is hajlandó újraosztani (természetesen a szabad hely függvényében), így ha esetleg a C: meghajtóból szeretnénk lecsípni, vagy éppen ahhoz szeretnénk hozzátenni, az sem jelent számára gondot, sőt ennél jóval többre is képes!
Cikk a programról és letöltési link >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ellenzéki oltatná be magát, mint fideszes

Több ellenzéki oltatná be magát, mint fideszes

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból