szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 60 ingyen számítógéphez és szoftverekhez jut Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségében két település oktatási intézménye és azok tanulói. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Microsoft Magyarország összefogásával a szendrői általános iskola és a sajókazai gimnázium hátrányos helyzetű tanulói használhatják ezek után azokat a számítógépeket, melyek a nem szokványos összefogás eredményeképpen iskoláikba érkeznek.

Az akció egyben felhívás is más intézmények és vállalkozások számára, melyek a lecserélt, de még teljes értékűen használható eszközeikkel támogatni tudják a társadalmi felzárkóztatást. Ugyan nem példa nélkül álló, de még nem is szokványos támogatási forma a költségvetési és az üzleti szféra ilyen összefogása. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 65 lecserélt, de használható számítógépét két, hátrányos helyzetű területen működő oktatási intézménynek adományozta. Az akcióhoz a Microsoft Magyarország ingyenes szoftverlicenszek adományozásával társult, így az oktatási-tanulási tevékenységekhez, az internet eléréshez teljes mértékben alkalmas konfigurációk és monitorok átadására kerülhetett sor a mai napon. Nem mellékes szempont, hogy az átadott PC-k az ECDL vizsgákra való felkészülésre is alkalmasak, így a digitális írástudás elterjesztésének fontos kellékei lesznek.

Az uniós forrásból finanszírozott projektek menedzselése közben az NFÜ számára nyilvánvalóvá vált, hogy csupán a közösségi források nem elégségesek a társadalmi bajok orvoslására. Ezért kidolgoztak egy speciális felzárkóztató csomagot a leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségek számára, melyhez csaknem 100 milliárd forintnyi uniós forrást biztosítanak. Még e mellett is szükség van azonban minden olyan segítségre, mely a társadalmi felzárkóztatást segíti. Az adományozáskor ezért esett a választás a szendrői és a sajókazai intézményekre, melyek támogatása a Microsoft Társ a Tanulásban Programjához is kapcsolódik.

Az 581 tanuló oktatását-nevelését végző szendrői Általános Iskola a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény környékén, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében működik a város egyetlen általános iskolájaként. Az iskola önkormányzati fenntartású intézmény. Az iskola tanulóinak többsége hátrányos szociális körülmények között él, nagycsaládból érkezik. Ezért az intézmény nagy súlyt helyez a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására, tehetséggondozására és a továbbtanulásra való felkészítésére. Szendrőn a lakosság 66 százaléka alacsonyan képzett, ezért óriási a munkanélküliség és az ebből fakadó mélyszegénység. A kisvárosban lakó gyerekek esélyét a közoktatás színvonalának javítása, a középfokú szakképzésbe való beiskolázás növeli.

Sajókaza lakói közül mintegy 1000 fő él azon a telepen, ahol a 240 hátrányos helyzetű diákkal foglalkozó Dr. Ámbedkar Gimnázium által fenntartott információs ház működik. Az intézmény tehát olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1 százalék alatt van. Az iskola érettségit és versenyképes szakmát kínál a diákoknak úgy, hogy fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanít, mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre. Ezek a fiatalok nem engedhetik meg maguknak, hogy saját számítógépet vásárolhassanak vagy azt használva a világháló tudásanyagával találkozzanak.  Az ingyenesen átadott számítógépek és szoftverek egy olyan információs pontban kerülnek, ahol nem csak az iskola tanulói, de a telep és a kisváros lakói is használhatják, hozzáférve ezzel a web szolgáltatásaihoz és információihoz.

„Más intézményeket és cégeket kívánunk ösztönözni arra, hogy saját eszközeikkel járuljanak hozzá a fiatalok oktatásának javításához” – mutatott rá Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási programmenedzsere az átadáskor a sajókazai tanévnyitón. A cég Társ a Tanulásban Programának fő feladata a közoktatásban tevékenykedő tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítása; a digitális írástudás és az informatika által támogatott oktatás elterjesztése. Magyarországon a Társ a Tanulásban program keretében az első 6 év alatt több mint 200 millió forintot költött a Microsoft az oktatás támogatására, ami kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy csökkenjen az olyan diákok száma, akik nem részesülnek technológiai jártasságot adó képzésben. A Társ a Tanulásban a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjának része, amely hosszú távú, globális üzleti és felelős állampolgári elkötelezettséget jelent; célja, hogy releváns, hozzáférhető és megfizethető technológiát jutasson el a világ hátrányos helyzetű lakói számára. A Korlátlan Lehetőségek programon keresztül törekszik a Microsoft, hogy hozzásegítse az embereket ahhoz, hogy a hozzáférhető, megfizethető és releváns információs és kommunikációs technológiák előnyeit élvezhessék. A vállalat különös hangsúlyt helyez a közösségek jövőjét jelentő fiatalokra, így a program keretében három egymással összefüggő területre koncentrál: az oktatás átalakítása, a helyi innováció serkentése és a munkalehetőségek elősegítése terén.”

„Nem mondunk le senkiről – ez annak a felzárkóztató programnak a mottója, mellyel a 33 magyarországi, leghátrányosabb helyzetű kistérség felzárkóztatását céloztuk meg” – mondta el Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője a tanévnyitón. – „Örülünk, ha nem csak a közösségi forrásból származó milliárdok elosztásával, de saját szerény lehetőségeinkkel is hozzá tudunk járulni – hacsak egy vagy két –  hátrányos helyzetű térség és diákjaik támogatásához. Ajánlom ezt az akciót minden döntéshozó figyelmébe. Legyen bármilyen más olyan eszközük, amit nélkülözni tudnak, adják a nélkülöző közösségeknek, mert ez a gesztus az olyannyira hiányzó társadalmi bizalmat fogja erősíteni. Lehet, hogy az ország egésze számára a mi ajándékunk ma csupán egy gesztus, de biztos vagyok benne, hogy ennek nyomán másokban is feltámad az adományozó kedv.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Milyen képességeinket fejlesztik a számítógépes játékok?

A modern technikáért rajongó felhasználók 84 százaléka úgy véli, a számítógépes játékok sok tekintetben hozzájárultak ahhoz, hogy jelentősen fejlődjenek a mindennapjaik során használt képességeik - derült ki az AREA internetes közösség felmérésből.

hvg.hu Tech

Melyek a legveszélyesebb számítógépes kiegészítők?

A túlzásba vitt számítógépes vagy konzolos játék ártalmas az egészségre és a jellemre. Ez nem újdonság. De vannak olyan kiegészítők, amelyekkel fizikai sérüléseket is tudunk okozni? A Techline utánajárt.