szerző:
hvg.hu

Derren Brown bűvész élő adásban jósolta meg, hogy melyek lesznek a brit lottó nyerőszámai. Az illuzionista saját bevallása szerint egy véletlenszerűen válogatott önkéntescsoport kollektív tudatalattiját hívta segítségül. Mások szerint összetett, technológiai trükkről van szó, s erre bizonyítékokat is szolgáltatnak a videomegosztók segítségével.

A hivatalos magyarázat szerint egy 23 önkéntesből álló csoport „kollektív tudatalattijával” segítette a mágust, hogy kitalálják a számokat. A résztvevőknek becsukott szemmel az úgynevezett „automatikus írás” módszerét alkalmazva kellett öt számot felírniuk egy papírra. Brown az eredményeket átlagolta, s így jött ki a végleges „jóslat”.

A technikai magyarázat ennél jóval bonyolultabb. Az eredeti közvetítést figyelve azt láthatjuk, hogy Brown egyedül van egy óriási stúdióban, ahol rajta kívül két operatőr tartózkodik. A felvételt végignézve megfigyelhetjük, hogy a távoli kamera képe csupán egyszer bukkan fel, akkor is csak azért, hogy látszódjon: Brown mellett egy kézikamerát működtető operatőr áll, akinek a „szemszögéből” kísérhetjük figyelemmel a jóslat bekövetkezését. A YouTube-ra videókat feltöltő felhasználók valójában egy mozgásvezérelt kamerát és egy vizuális trükköt gyanítanak megoldásként.

A Brownt, a tévét és a lottógolyókat vevő kamerát eszerint olyan rendszerrel szerelték fel, amellyel tetszőleges mozgássor rögzíthető – jelen esetben a kamera enyhe rázkódása, amitől az az érzetünk támad, hogy egy mozgó operatőr vállán lévő kamera felvételét látjuk. A mágus a rövid felvezetőt követően a kép jobb oldalára áll, és nem is mozdul el onnan egészen a végéig. Erre azért van szükség, mert amit a bal oldalon látunk, az valójában a golyókat tartalmazó állvány korábban rögzített felvétele, amivel az élő adás alatt kitakarják a labdákat. Ehhez van szükség a kamera enyhe rázkódására, ezzel ugyanis észrevétlenül „bekapcsolhatják” ezt a takarást – ez a pillanat egyébként akkor következik be, amikor a rázkódás egy-két másodpercre megszűnik, amit a bűvész heves gesztikulációval és hadarással igekszik leplezni. Az illúziót a lágy, árnyékmentes világítás teszi tökéletessé, ami elejét veszi, hogy bármi kilógjon a takarásból.

Amikor a lottószámokat elkezdik kihúzni, a közelben álló asszisztens sorba rendezi az érkező számokat, majd kicseréli őket az állványon látható – egyelőre megfordított – golyókkal. Ez kulcsfontosságú része a „varázslatnak”, a segédnek ugyanis mindezt óriási csendben kell csinálnia, s nem szabad elmozdítania a pulpitust sem, hogy a takarás kikapcsolása után az ugyanazon a helyen álljon, mint korábban. A segéd ténykedése helyett a gyanútlan nézők persze a képernyő bal oldalán a korábban felvett állapotot látják, míg Brown a jobb oldalon folyamatosan kommentálja az eseményeket.

A harmadik videón 5.45-nél a kamera rázkódása megint alábbhagy, ekkor kapcsolják ki a takarást, s a nézők immár az odakészített, a lottósorsolás eredményével egyező golyókat látják. A bűvésznek ezután már nincs más dolga, mint megfordítani az állványt és learatni a babérokat.

Az egyik szemfüles YouTube-felhasználó egyébként észrevette, hogy az asszisztens nem végzett tökéletes munkát, a bal szélső golyó ugyanis egy picit más pozícióban van, mint a műsor kezdetekor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Shake

5 ember, akiket tönkretettek a lottómilliók

A világ egyik legnagyobb nyereményét, 148 millió eurót nyert az a játékos, aki nemrég egy toszkán bárban vásárolta meg lottószelvényét. Európát hónapok óta lázban tartotta az egyre csak halmozódó összeg, de a nyertes talán nem is olyan szerencsés, mint gondolnánk.

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Veronai tragédia: bujkál a buszsofőr a gyászoló szülők elől

Veronai tragédia: bujkál a buszsofőr a gyászoló szülők elől

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Eloltották a tüzet a Teréz körúton