szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Megtorpant a szófiai metró építése - adta hírül a novinite.com angol nyelvű bolgár hírportál. A bolgár fővárosban azonban nem a pesti metróépítéshez hasonló gondokkal küszködnek, inkább szerencsésnek minősíthető az esemény, amely megakasztotta a beruházást.

Bolgár régészek ugyanis nemrégiben a CUM áruház, illetve a Szv. Petka templom környékén, vagyis a főváros központi részén - Szófia egyik legforgalmasabb pontján - egyedülálló leletekre bukkantak. A hír nyomán azonnal a helyszínre sietett a bolgár kulturális miniszter, Vezsdi Rasidov és Szófia főépítésze, Petar Dikov.

A régészek most egy olyan középkori templomot azonosítottak, amely a második szófiai metró építésekor került elő. Mindezek után azonnal leállították a metróépítést a bolgár hatóságok.

A régészek közül Snezsana Gorjanova mutatta be a két illetékesnek a feltárt leleteket. Így például találtak falakat egy XII. századból származó templomból, sőt, kora középkori épületek, V-VI. századi házak maradványai is előkerültek. Sírokra is rábukkantak az archeológusok az egyedülállónak tekinthető lelőhelyen.

Különbizottságot hoznak létre

Rasidov, a kulturális miniszter ezek után bejelentette, hogy különbizottságot hoznak létre szakértőkből, hogyan lehet megmenteni a műemlékeket, és miként folytatható a metróépítés. A miniszter szerint mindent meg kell tenni a leletek megóvására.

Egy már korábban feltárt műemlék: az ókori Serdica erődítménye
©

A régészek szerint egyelőre egy átmeneti jellegű védőépítményt kell készíteni a leletek konzerválásához. A régészek - Mario Ivanov archeológus szerint - hosszabb távon két megoldást tartanak elképzelhetőnek: az egyik szerint a leleteket egy múzeumba viszik, és ott állítják ki, a másik szerint pedig a metrót a korábban tervezettnél mélyebben vezetik, így óvják meg a műemlékeket.

Szófia főépítésze, Petar Dikov ígéretet tett ara, hogy mindenben eleget tesznek a különbizottság által javasoltaknak. A bizottságban a kulturális minisztérium és a régészeti intézet munkatársai vesznek majd részt. A főépítész szerint csak azután folytatják a metróépítést, ha megszületik a döntés a leletekről.

Római és bizánci korok emlékei

Szófia belvárosában számos régészeti lelőhelyre bukkantak már korábban is. Dikov főépítész már korábban is javasolta például, hogy egy római korból származó utcát helyreállítanak, és egyfajta városi régészeti parkként lesz látogatható.

A bolgár főváros a Római Birodalom idején a Serdica nevet viselte. Nagy Konstantin császár sokáig fontolgatta, hogy ide helyezi székhelyét, végül azonban Bizánc mellett döntött, így ez lett a későbbi kelet-római birodalom központja. Serdica így is fontos római város maradt, amelyet a népvándorláskori pusztítások tettek tönkre. A bizánci időkben egy ideig úra feléledt a település, amelyet Triaditza néven emlegettek ekkor.

A később folyamatosan betelepülő szlávok, majd az ide érkező bolgár-törökök Szredec névre keresztelték a várost, amely mai nevét egy fontos kora középkori műemlékről, a Szt. Szófia-templomról kapta végül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek az ország déli részén, Dimitrovgrad közelében - az érmék II. (Bolgárverő) Baszileiosz (958-1025) bizánci császárt ábrázolják.

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?