szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A prezentáció elején természetesen át kellett esnünk egy gyors helyzetjelentésen a maces piac alakulásáról, de ezt...

A prezentáció elején természetesen át kellett esnünk egy gyors helyzetjelentésen a maces piac alakulásáról, de ezt most nem ismételnénk meg, mert a javát pont ma délelőtt híreztük ki itt.
A maces szoftverpiac amúgy is mozgásba lendült így őszre, olyan fontos termékekből jelent/jelenik meg új verzió, mint a Microsoft Office 2011 for Mac, a Parallels 6 (erről is pont ma írtunk tesztet, a StuffIt 2011 stb. Ez még korántsem a vége, karácsonyig belefutunk majd még néhány új OS X-es alkalmazásba, de ezúttal az Apple is szolgált néhány nyalánksággal, sőt egy új MacBook Airrel is.

iLife ‘11
Az iLife az Apple multimédia-életmód csomagja, amelynek aktuális verzióját minden Macen előre telepítve kapjuk (aki nem most vesz Macet, hanem már Mac tulajdonos, 49 dollárért juthat hozzá az új verzióhoz). Ez egy több alkalmazásból álló multimédiás csomag, amelynek minden darabja változásokon ment most át az új, iLife '11-ben.
Az iPhoto ‘11-ben számtalan új megoldással találkozunk, így például ezentúl akár teljes képernyőn is használhatjuk, vannak továbbfejlesztett Facebook funkciók, új e-mail témák a fotók látványos megosztásához. A teljes képernyős módban a Faces és Places funkciók is használhatók, ezeknél ez kifejezetten praktikus. Vannak új, nagyon látványos slideshow témák is.

A program felülete is változott, teljes képernyős módban például erősen hasonlít az iPades alkalmazásokhoz. A levelek küldésekor (ami immár az iPhotón belül történik) is kísértetiesen hasonlít a dolog az iPades megoldáshoz, de amúgy pillanatok alatt, fogd és dobd műveletekkel  kreálhatunk benne nagyon látványos e-mailt. érdekesség, hogy a Faces funkció segítségével beazonosított személyek Facebook elérését rögtön láthatjuk a fotók mellett (persze csak ha ismerősök a Facebookon).
Mindent egybevetve nem lett belőle Aperture, de otthoni használatra több, mint elég.

Az iMovie ‘11 felülete nem sokban változott, de teljesen új hangszerkesztővel érkezik, amely többek között arra is kiválóan használható, hogy a jelenetek hangerejét egy mozdulattal egymáshoz igazíthassuk. Számtalan jópofa audió-effektet kapunk, így a család tagjai mostantól az egerektől Darth Vaderig mindenféle hangon megszólalhatnak a felvételeken.
Jópofa megoldás az Instant Replay, amelynek segítségével egy mozdulattal megismételhetünk egy jelentet lassítva. Sőt, immár egy mozdulattal kiemelhetünk egy pillanatot, mintha fotót készítettünk volna róla. Jópofa és látványos.

Számos új, izgalmas videoeffektet kapunk, sőt, egészen Hollywoodi módon állíthatunk össze az intrótól a kiemelendő jeleneteken át a stáblistáig mindent, így pillanatok alatt saját “trailereket” dobhatunk össze. Extraként még a videók szereplőit is képes beazonosítani a program. Szóval előbb-utóbb várható a bulizós és utazós trailerek megjelenése a Youtube-on és más videómegosztókon is, minthogy az új verzió immár más online szolgáltatásokat is támogat (például a Vimeót).
Az új Garageband ‘11, a csomag zeneszerkesztője is okosodott kicsit. Egyszerűbben igazíthatjuk egymáshoz feljátszott sávokat (Groove Matching). A Flex Time funkcióval elnyújthatjuk a felvételek kiválasztott részleteit, aki pedig most ismerkedik a hangszerekkel, számtalan új interaktív gitár- és zongoraleckét vehet a programban, amely immár értékeli is az “előadást” és hosszú távú fejlődésünket.
Arról egyébként nem esett szó, hogy mi lett mondjuk az iDVD és az iWeb sorsa, de elvileg a csomag része maradt mindkettő.

Facetime az OS X-en
A Facetime eddig az iPhone 4 és a legújabb iPod Touch felhasználók számára nyújtott jó minőségű videócsevegési lehetőséget wifin keresztül. Ám mostantól akár OS X-en is használhatjuk, így Macen is fogadhatjuk az iPhone 4-ről érkező Facetime hívásokat, és fordítva.

A beta verzió mától letölthető az Apple oldaláról.

OS X 10.7 - Jön az oroszlán
A nyolcadik nagymacska is érkezik lassanként (az OS X verziókat mindig egy nagymacskáról nevezik el, az aktuális a Snow Leopard). Az OS X következő verziója a Lion nevet kapta a keresztségben.
Az új OS X komoly szövetséget köt az iOS eszközökkel. Sőt, sok funkciót is átvesz a mobil eszközöktől.

A multi-touch mozdulatok, az App Store, a Home Screen, a teljes képernyőn működő alkalmazások, az automatikus mentés és a kilépéskor feladatukat “megjegyző” alkalmazások, amelyek legközelebb ott folytatják a munkát, ahol abbamaradt, mind átöröklődnek az új OS X-be is.

Olyan új alkalmazások kerülnek a rendszerbe, mint a Mac App Store, amely leegyszerűsíti a programok beszerzését, telepítését OS X-re. A Launchpad az alkalmazások elindítását hivatott egyszerűsíteni. A Spaces, Exposé és társai a Mission Control fedőnevet kapják.

Mellesleg - ahogy azt az iPhoto esetében is megemlítettük - az alkalmazások felülete is nagyon hasonlít az iPades szoftverekére.
A Mac App Store, talán nem túl meglepú módon, szakasztott App Strore, amelyben egy kattintással vásárolhatunk, és telepíthetünk.
A Launhpad egy teljes képernyős alkalmazásindító, amelynél pont úgy lapozgathatunk az ikonos oldalak között, mint az iPaden/iPhone-on, különösen, ha érintős egerünk van, vagy mondjuk MacBookunk.
Az Apple szerint eljött az ideje a teljes képernyős alkalmazások előtérbe kerülésének is, így az új OS X-en például a Preview-ban nagyon látványosan nézegethetünk mondjuk PDF fájlokat, illetve ahogy az új iPhoto, úgy egyéb alkalmazások is teljes képernyőre válthatnak.
Persze ablakozhatunk is, de a teljes képernyőn működő alkalmazások ilyenkor külön felületre kerülnek, mi pedig lapozgatással válthatunk közöttük és a hagyományos ablakban működő programjaink között (vagy az újraértelmezett Exposéval). Működés közben egyébként praktikusabbnak tűnik, mint így leírva…
Az OS X Lion 2011 nyarán váltja a Snow Leopardot, a Mac App Store viszont 90 napon belül megnyílhat. Ennél persze valószínűleg több újdonságra számíthatunk benne, de egyelőre ennyiről rántotta le a leplet Steve Jobs és csapata.

One more thing: MacBook Air
Ezúttal ez egy MacBook és iPad keverék, amely nem más, mint az új MacBook Air.

Az iPad azonnal bekapcsol, jól bírja az akkuja, nincs optikai meghajtó és merevlemez és könnyű, így jól hordozható. Nos, az új MacBook Air is valami ilyesmi. Vékony, unibody, 13.3”-os LED kijelzővel (1440x900 pixeles felbontás), Core 2 Duo processzorral, NVIDIA GeForce 320m grafikus gyorsítóval, FaceTime kamerával, és flash memóriával a háttértár szerepében.

A gép 30 napig képes töltés nélkül készenléti állapotban maradni, és 7 órán keresztül internetezhetünk vele wifin keresztül egy töltéssel. 
Van belőle 11.6”-os változat is, amelynek többi jellemzője megegyezik a nagyobb testvérrel (a felbontás csak 1366x768 pixel). Ez a változat 5 órán át bírja egy töltéssel a wifis internetezést. Utóbbi ára 999 dollár (64 GB háttértárral és 1199 dollár 128 GB-al).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Ha már unják a cégnél a videós beszélgetést, lenne itt más, amit ki lehet próbálni

Ha már unják a cégnél a videós beszélgetést, lenne itt más, amit ki lehet próbálni