szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a mai Tibetben, Fidzsin és a Csendes-óceáni szigetvilág más részein, hanem Európában, a brit szigeten is kupaként használták az emberi koponyákat az őskorban.

Brit tudósok Silvia Bello kutató vezetésével jelentették be a PLoS internetes tudományos folyóiratban szerdán, hogy három olyan emberi koponyára találtak, amelyeket a sziget lakói a jégkorszak idején ivókupaként használtak.

A Gough-barlang környékén megtalált koponya kupa. Vérszomjas elődök
©

Tudósok régóta folytatnak ásatásokat Cheddar-szurdokban, a Gough-barlang környékén, ahol 14 700 éves emberi maradványokra bukkantak. A leletek alapján az már tavaly nyáron bizonyossá vált, hogy a környéken az őskorban nem vetették meg a kannibalizmust. A koponyák aprólékos megmunkálása arra utal, hogy minden bizonnyal tálként használták az emberi fejcsontokat.

A felszínre hozott három "kupa" két felnőttől és egy gyerektől származott. A leletek egyedülállók Nagy-Britanniában, korukat tekintve pedig a világon is. Elképzelhető azonban – hívták fel a figyelmet a kutatók –, hogy a koponyák kupává alakítása inkább valamiféle rituáléhoz kellett, és nem volt elterjedt szokás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

„Nagyjából zsírt zsírral eszem, mégis 20 kilót fogytam”

Szigorú hús-, zöldség- és gyümölcsdiétát javasolnak civilizációs betegségeink visszaszorítására a paleolit táplálkozás támogatói. A témáról több könyv megjelent magyar nyelven is, kritikusai szerint azonban a szélsőséges hiánydiéta veszélyt jelent a szervezetre, emellett a szükségességét alátámasztó tudományos érvelés is több sebből vérzik.

MTI Tech

Távoli őseinkkel laktak jó a ragadozók

Távoli őseink sokkal alacsonyabb pozíciót foglaltak el a táplálékláncban, mint a modern ember, s gyakrabban ejtették e főemlőst zsákmányul a ragadozók, mintsem az vadászott volna a vadállatokra - állítják amerikai antropológusok, akik kutatásaikról a Gerinces-paleontológiai Társaság 70. konferenciáján számoltak be Pittsburghben.

MTI Tech

A majombébiknél testesebb gyereket szült az előember

Már a modern ember elődje is - a majmokhoz képest - nagyobb gyermekeket hozott a világra. Ezt a tényt hozta fel bizonyítékul egy amerikai kutató arra, hogy a korábban feltételezetteknél hamarabb jelentkezett a gyermeknevelésben a munkamegosztás.

hvg.hu Tech

250 ezer évvel régebbi az "angol ősember"

Az első ősemberek 250 ezer évvel korábban megtelepedtek Nagy-Britanniában, mint ahogyan azt korábban sejtették a tudósok. A norfolki partvidéken végeztek ásatásokat a régészek, amikor pattintott kőeszközökre bukkantak, amelyek emberi megmunkálás nyomait viselik magukon – adta hírül a Guardian brit lap, a Nature-ben megjelent friss tanulmányra hivatkozva.

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába