Készítsünk gigapixeles fotókat – de hogyan?

Készítsünk gigapixeles fotókat – de hogyan?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A gigapixeles képek tulajdonképpen óriási méretű panorámafotók.

A gigapixeles képek tulajdonképpen óriási méretű panorámafotók. Ellentétben a hagyományos panorámaképekkel, ezeket „nagyítani” is tudjuk – az óriási mintavételezés miatt bármennyit nagyítunk, mindig újabb és újabb, tűéles részletképeket kapunk. Ez így leírva elég sután hangzik, de a gyakorlatban egyszerű, logikus és főleg nagyon látványos.

Az ilyen képek megmutatása persze nem egyszerű, speciális weboldal kell hozzá, egy könnyen kezelhető megvalósítást láthatunk például ennek a „közepes”, 26 gigapixel méretű képnek a bemutató weboldalán (csak nagyítsunk rá a parkolókban az autókra, megéri!). További hatalmas gigaképeket (köztük a nemrég lezajlott királyi esküvő gigapixeles fotóit) tekinthetjük meg itt. De elég a nézegetésből, jóval érdekesebb kérdés következik: hogyan készíthetünk mi is ilyen fotókat? Nos, a válasz mint minden esetben, most is a szokásos: természetesen egy hozzávaló szoftverrel.
A Kolor cég Autopano Giga nevű szoftvere letölthető innen. Sajnos nem ingyenes, de a trial verzióval is elég jól el lehet szórakozni.

Az első és legegyszerűbb feladat, amit el tudunk vele végezni vele, az a hagyományos panorámaképek összeillesztése. Érdemes ezzel a funkcióval kezdeni, ugyanis jól be lehet gyakorolni a kezelőfelületet és a módszert – a gigapixeles képek összeillesztése is hasonló módon és felületen fog majd történni. A panorámakép-készítő nagyon egyszerűen működik: csak töltsük be az elkészült képeket, majd a rajzoló eszközzel húzzuk meg a vonalakat: függőleges vonalat oda, ahol függőleges információ van, vízszinteset pedig ahol arra van szükség. Ezzel kijelöljük a szoftver számára a „kapaszkodókat”, és máris készül a panorámakép! Ha motorizált Panogear, Gigapan, Merlin / Orion, Clauss Rodeon van a gépünk alatt, akkor még ennyi dolgunk sincs: ezek logjait a szoftver automatikusan beolvassa, és összerakja a képet.

Az elkészült panorámafotót többféleképpen is megjeleníthetjük (szaknyelven projections). A legtöbbet használt (főleg kültéri panorámáknál előnyös) az úgynevezett cylinder vagy spherical, de használhatunk „plane” kivetítést is. Minden fotóhoz másik megoldás az optimális.  Az elkészült panorámát flash-formátumban menthetjük el, így rögtön mehet is a webre. De hogyan lesz ebből gigapixeles kép? Természetesen a stiching (magyarul varrás) technológia segítségével. A folyamat nagyjából ugyanaz, mintha rendes panorámaképet készítenénk: viszont itt jóval több anyagra lesz szükségünk!

A stiching editor felismeri az azonos csoportba tartozó képeket, és megpróbálja összeilleszteni a kész képet. Természetesen nem lesz tökéletes: nekünk kell finomhangolnunk, kontrollpontok segítségével. Minél több fotót készítünk egy kontrollponton belül, annál mélyebbre nagyítható gigapixeles panorámát kapunk. Egy igazán látványos gigakép készítése rengeteg fotót (általában tíz-harmincezer darab képből pakolják őket össze) és időt igényel, de otthon is kreálhatunk apró, egy-két mélységig nagyítható képecskéket. Persze ha rengeteg a szabadidőnk és elszántak vagyunk, akkor csak a csillagos ég a határ. Szó szerint.

 

Hozzászólások