szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha van otthon egy PC, ami elég sokat van bekapcsolva (márpedig a legtöbb felhasználónál ez így van), akkor azt...

Ha van otthon egy PC, ami elég sokat van bekapcsolva (márpedig a legtöbb felhasználónál ez így van), akkor azt megérezzük az áramszámlán. Ha esetleg több PC is van a családban, akkor már tetemes tétel lehet a fogyasztás. Ha van egy kisebb cégünk, például 10-15 géppel, akkor a helyzet még komolyabb, és akkor még nem is beszéltünk a sok száz gépes, nagycéges hálózatokról.

A modern gépek teljesítménye és ezzel arányosan az energiafogyasztásuk egyre növekszik. Ma egy erős videokártya önmagában annyit fogyaszt, mint tíz évvel ezelőtt egy komplett gép, monitorral együtt. A gyártók persze próbálnak segíteni ezen, és egyensúlyoznak a teljesítmény és az alacsony fogyasztás határán, a helyzet azonban kis túlzással élve olyan, mint az autók esetében. Van autó, amelyik keveset fogyaszt, és vannak a versenyautók. Egyszerre általában a kettő nem megy.

 

Van azonban egy érdekes módszer, amivel jelentősen csökkenthetjük az áramszámlát. Ez nem más, mint a „szoftverek lelassítása”, persze nem olyan módon, hogy azt a felhasználó észrevegye. Valamilyen szinten képes a Windows (vagy az OSX, illetve bármi más) is áramot spórolni; egy idő után lekapcsolja a merevlemezt vagy a monitort stb. Ezen felül azonban rengeteg lehetőség van még! Ha egy alkalmazás vagy folyamat éppen nem fontos, vagy nem szükséges, hogy gyorsan működjön, akkor szoftveren vissza lehet fogni kicsit a teljesítményt. Az eredmény? Kevesebb processzoridő, lassabban „pörgő” videokártya és hűtők. Ráadásul ott van még a szaknyelven „idle” processzek esete, amikor a rendszer félreteszi és lekapcsolja azokat a dolgokat, amiket éppen nem használunk. Az egész folyamat hivatalos neve „underclocking”, és egyre divatosabb, hiszen még ha erőműnek számító gépünk is van, akkor sem kell, hogy mindig maximum kapacitáson működjön, nem igaz?

 

Ha mindezt egy jól finomhangolt szoftver segítségével tesszük, akkor a különbség szabad szemmel nem is látható. Szerencsére van egy ilyen szoftver, ráadásul ingyenes is. A Granola nevű alkalmazás erről az oldalról tölthető, mérete mindössze négy megabájt. Egészen pontosan 35 százalékkal spórolhatunk többet, legalábbis a fejlesztők ígérete szerint. Hogy ez a harmincöt százalék valós-e vagy nem (szerintünk inkább marketing, valószínűbb, hogy gépenként változó eredményre számíthatunk) az nem is érdekes, hiszen a szoftver ingyenes. Miért is ne adnánk neki egy lehetőséget?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Számítógépezzen kevesebbért!

Egy korosodó, zúgó-búgó otthoni vagy irodai PC-nek nemcsak a fülünk látja kárát, hanem a villanyszámlánk is.

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust