szerző:
hvg.hu

A személyi számítógépek hamarosan úgy eltűnnek, mint az írógép vagy a bakelitlemez. PC helyett táblagépet, netbookot, játékkonzolt és okostelefont vásárolunk.

A PC az írógép, a bakelitlemez és az elektroncső sorsára jut – véli az egyik mérnök, aki az első IBM személyi számítógép kifejlesztésén is dolgozott harminc évvel ezelőtt. A BBC által is idézett születésnapi blogbejegyzésben Dr. Mark Dean úgy fogalmaz: már nem a személyi számítógép jelenti a számítástechnika csúcsát. Helyére viszont nem egy másik eszköz került, véli a mérnök, hanem a közösségi oldalak világa, mely a PC-nek köszönhetően született.

A PC tündöklése

A HP előszeretettel állította, hogy ők kezdték először használni a személyi számítógép kifejezést – a Science magazin 1968. október 4-ei számában valóban megjelent egy hirdetés „Új Hewlett-Packard 911. Egy személyi számítógép” szöveggel, erre hivatkoznak.

A „személyi számítógép” kifejezést azonban a Wikipedia szerint először John W. Mauchly fizikus, az első programozható, elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC egyik vezető fejlesztője használta. 1962. november harmadikán egy New York Times-cikkben vázolta a jövőt, miszerint tíz éven belül bárkinek lehet majd személyi számítógépe, mert egy átlagos tinédzser is képes használni.

Akárhogy is, nem az IBM építette az első személyi számítógépet. Ám miután 1981 augusztusában megjelent 5150-es típusú PC-je (a Waldorf Astoria Hotelben mutatták be augusztus 12-én, New Yorkban), az meghatározó lett az iparágban. A fejlesztés irányát, a dizájnt és a sztenderdeket több gyártó is követte.

Poszt PC-korszak

"Amikor segédkeztem a PC tervezésénél, nem gondoltam, hogy elég hosszú ideig élek majd ahhoz, hogy lássam a PC hanyatlását" – írta Dean, az 5150 egyik vezető fejlesztője. (A mérnök a gép kilenc szabadalmából háromnak a tulajdonosa is egyben.)

A szakember, aki jelenleg az IBM közel-keleti és afrikai régiójának vezető mérnöke, már maga sem asztali gépet használ elsősorban, hanem táblagépet. De úgy véli, később is fognak PC-t használni az emberek, ám nem ez ma már az innováció motorja, hanem a közösségi tér, ahol együtt ötletelnek a felhasználók.

©
Az időszaki kiállításon
A leghíresebb személyi számítógép, az első valódi mikroprocesszor és a világ egyik legelső e-könyv olvasója (ezt Charles Simonyi ajándékozta az édesapjának) is látható.

A Közlekedési Múzeum DOStalgia – 30 éves a PC című, december 24-ig látható kiállításán néhány magyar vonatkozású adat is megtudható. A nyolcvanas évek elejétől az SZKI, majd a Műszertechnika, a Videoton és más magyar cégek is bemutattak IBM-kompatibilis személyi számítógépeket. Az évtized folyamán egyre több távol-keleti alkatrész jutott el az országba. A PC és klónjai először az irodákat hódították meg, majd a 90-es évek közepére kiszorították a különböző házi számítógépeket.


A Microsoft még nem temetné a PC-t

Frank Show, a Microsoft kommunikációért felelős vezetője az IBM-születésnap kapcsán a Microsoft hivatalos blogjában úgy fogalmaz, a PC indította változások még csak most kezdődnek, és még további 400 millió személyi számítógép értékesítéséről ír 2011-ben világszerte. Ezért nem PC utáni korszakról szeret beszélni, hanem PC Pluszról – bár maga is bevallja, hogy ez csak szemantika. Az már viszont nem fogalmazás kérdése, hanem puszta tény, hogy míg az IDC idén februárban úgy számolt, hogy 2010 és 2011 között 7,1 százalékkal nőnek a PC-eladások világszerte, az adatot júniusban 4,2 százalékra korrigálta. Négy hónap alatt tehát a korábbi várt 371,6 millió termék helyett 361,6 milliót adnak csak el.

Ráadásul, mint erre az infoworld felhívja a figyelmet, az érett piacokon (így Észak-Amerikában és Európában) kevesebb asztali számítógépet fognak eladni idén, mint tavaly – 3,7 százalékos csökkenésre számítanak az elemzők. A fejlődő országok mutatói szépítik a számokat – itt 11,5 százalékos növekedésre számítanak 2010-2011 viszonylatában.

©

PC helyett táblagép, netbook, játékkonzol és okostelefon

A trend
A BBC egy korábbi cikke 1500 gyermek és fiatal bevonásával készített felmérést idéz, ami szerint a 6-15 évesek harmadának nincs kerékpárja, tíz százalék nem is tud biciklizni, 15 százalék nem tud úszni, 22 százalék soha nem futott még le 400 métert, viszont 77 százaléknak van játékkonzolja és 68 százaléknak saját mobiltelefonja.

Kevesebb mint másfél év alatt iPadből 25 milliót adott el az Apple. A Barrons kolumnistája úgy tudja, két neves Apple-elemző is 8-8,3 millió iPad eladására számít a jelenlegi negyedévben – ez kétszer annyi, mint az előző negyedévi adat. Kérdéses, mennyi lesz a teljes év végi adat, de jelentős tétel várható. Főleg, ha összehasonlítjuk azzal, hogy az IDC idén 160,3 millió PC eladását várja az érett piacokon

Az OEM-ek 55,4 milliárd dollár értékű félvezetőt vásárolnak 2011-ben a vezeték nélküli eszközök számára – ami 10,7 százalékkal több, mint a 2010-es 50,1 milliárdos adat. Az IHS iSuppli Semiconductor Spend Analysis riportból az is kiderül, hogy a OEM-ek 53,1 milliárd dollárt költenek számítógépek építéséhez használatos félvezetőkre, ami 1,2 százalékkal több, mint a tavalyi 52,5 milliárd dollár.

Az IBM 2005-ben eladta a PC-divízióját a Lenovónak. Akkoriban sokan megkérdőjelezték, helyes volt-e ez a döntés, de a jelek szerint jól látták, hogy kezdődik a személyi számítógép utáni korszak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Több készpénze van az Apple-nek, mint az USA-nak

Az Apple cégnek jelenleg nagyobb a készpénzállománya, mint az Egyesült Államoknak - írja a BBC, amely szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy míg az USA működési készpénzegyenlege 73,7 milliárd dollár, addig az Apple tartalékai 76,4 milliárd dollárra rúgnak.

hvg.hu Gazdaság

Mélyrepülésben a Nokia, csúcson az Apple

Veszteséges második negyedévről számolt be a finn Nokia, miután 20 százalékkal esett vissza az általa gyártott mobiltelefonok iránti kereslet – írja a Bloomberg. A finn cég az amerikai Apple-lel vívott versenyben maradt le, elsősorban az okostelefonok piacán.

Az amerikai képviselőház hatalmon tartotta Trumpot

Az amerikai képviselőház hatalmon tartotta Trumpot

Ellenzéki kerekasztalt alapítottak Strasbourgban a magyar EP-képviselők

Ellenzéki kerekasztalt alapítottak Strasbourgban a magyar EP-képviselők

Egy vádat ejtettek Kevin Spacey ellen

Egy vádat ejtettek Kevin Spacey ellen

Outlookot használ? Jön a fekete verzió

Outlookot használ? Jön a fekete verzió

Ha kamasz gyereke van, ezt nem árt tudni a mentális betegségekről

Ha kamasz gyereke van, ezt nem árt tudni a mentális betegségekről

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök