szerző:
Niklasson Katalin
Tetszett a cikk?

Azzal, hogy Google megvásárolja a Motorola mobil eszközöket gyártó részlegét, nemcsak húszezer alkalmazottat vesz át, de a 12,5 milliárd dollárjáért 24 ezer szabadalom birtokosa is lesz. Emellett az USA androidos piacának mintegy harmada a kezébe kerül. Iparági elemzők szerint lehet, hogy csak elvesztegette a hatalmas összeget.

Kereső, email, közösségi oldal, online bolt, operációs rendszer – és mobiltelefon: a Motorola mobil eszközöket gyártó részlegével együtt digitális kánaánt kínálhat majd a Google. A megegyezés alapjaiban változtatja meg a mobiltelefonos piacot – véli a Spiegel. A BBC is pozitívan áll az akvizícióhoz: szerintük a saját mobiltelefongyárral a Google követheti az Apple által kijelölt utat: kontroll a szoftver, a hardver és a tartalom felett is. Ráadásul a keresőóriás hozzáfér egy sor technológiai szabadalomhoz is, ami nagyon jól jön neki a szabadalomháborúban az iparági riválisok elleni perekben.

Az ágazati elemzők szerint inkább az utóbbi a döntő. Általában a cégek, melyeknek több szabadalom van a birtokukban, három megoldás közül választanak. Vagy pénzért más cégek rendelkezésére bocsátják a licencet, vagy megegyeznek arról, hogy kölcsönösen használják egymás levédett technológiáját, vagy beperelik egymást. 

Az Apple akciója, amivel egy időre felfüggesztette a Samsung Galaxy Tab európai értékesítését, jól illusztrálja, milyen következményekkel járhat, ha nem tudnak megegyezni egymással. 

A Motorolának mintegy 17 ezer mobiltelefon-szabadalma van a régióban, hétezer világszerte, és több ezer vár elbírálásra. Ahogy a TechCrunch fogalmaz: a Motorola birtokában van „a mobiltelefon” szabadalma. Az Apple 6 ezer szabadalom résztulajdonosa, miután a kanadai Nortel csődbe ment és egy konzorcium megvásárolta a szellemi termékeket, a Nokia körülbelül tízezer szabadalmat mondhat a magáénak.

A Google megöli az Androidot?

A Google nagyvonalú, 12,5 milliárdos ajánlata a Motorola Mobilityért persze nem pusztán a szabadalmakról szól: a mobil hardver üzletben is megveti a lábát a keresőóriás.

A vertikális struktúrából remekül profitál az Apple – az iPhone-ok és iPadek mellett jelentős bevételt hoznak az alkalmazások és az iOS-ből származó összegek.

A Microsoft is hasonló döntés hozott, amikor meg nem vásárolta ugyan a Nokiát, de elérte, hogy a Windows Phone legyen a meghatározó (bár nem kizárólagos) platform a finn készülékekben. 

Nick Dillon, az Ovum elemzője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy könnyen lehet, a Google más platformok felé nyomja a Motorola androidos versenytársait, akik hátrányba kerülnek a Google cégével szemben. Az elemző több más szakértővel együtt úgy látja, a Google a vásárlással aláássa az Android sikerét. 

Magyarul félő, hogy az Android a Symbian sorsára jut: ha a Motorola jóval előbb kapja meg az anyacégtől az információkat, behozhatatlan előnyre tesz szert a versenytársaival szemben. A jelenleg androidot használó HTC, a Samsung vagy a Sony Ericsson pedig nyilván nem azt tervezi, hogy a Motorola után kullog majd a hátralevő életében, inkább más platformra koncentrál.

A szabadalmak és a piaci részesedés ugyanakkor nyilván csábító a Google számára, ezért is vágott bele a cég történetének legnagyobb akvizíciójába.

©

A vásárlással a Google az amerikai Android-piac mintegy harmadára teszi rá a kezét. Évekig jóformán nem is szerepeltek a listán – hiszen a „Google-telefont”, a Nexust a HTC illetve a Samsung gyártotta –, hirtelen a második legnagyobb androidos gyártóvá léptek elő. A maguk 29 százalékával szorosan a HTC nyomában vannak, amely jelenleg 35 százalékos részesedéssel bír, és valamivel megelőzik a 25 százalékot birtokló Samsungot a Localytics statisztikája szerint.

A Google pánikol?

TheRegister viszont azt a kérdést veti fel, nem lehet-e, hogy a Google elfecsérelt 12,5 milliárd dollárt, amikor meggondolatlanul, kellő átvilágítás nélkül megvásárolta a Motorola mobil eszközöket gyártó részlegét. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az Android másolt platform: az API (application programming interface, alkalmazásprogramozási felület, UI) a Javát másolja, a felhasználói felület pedig az Apple iPhone-jára emlékeztet túlságosan.

Az Oracle szerint a Google megsértette a Java-szabadalmat, míg a Google szerint az API a Javaból „származtatható”; 2010 nyara óta zajlik a per a San Franciscó-i kerületi bíróságon, és várhatóan decemberben hoznak végleges döntést.

©
Ugyanakkor az Apple három tucat pert indított az UI miatt különböző Android-licencelők ellen szabadalombitorlás miatt.

Csakhogy a Motorola szellemi tulajdona nem feltétlenül segíthet a Google-nak. Az Oracle-perben biztosan nem – mert az nem is szabadalmakról, inkább a szerzői jogokról szól. A TheRegister szerint pedig a Motorola-szabadalmak – ahogy a Nokia szabadalmai sem – nem érnek annyit, amennyire a cég maga értékeli őket.

A Nokia, melynek szabadalmi portfóliója nagyjából ugyanolyan erős, vagy valamivel erősebb, mint a Motoroláé, 430 millió euró egyszeri kifizetésről állapodott meg az Apple-lel a múlt hónapban, hogy elkerüljék a pereskedést.

A TheRegister szerint a Google pánikol, nem átgondolt stratégiát követ. Amikor rájött, hogy komolytalan ajánlata a Nortel-szabadalmakért bajba sodorhatja ("pi", azaz 3.14159 milliárd dollárt ajánlott a csomagért, amely végül 4,5 milliárdért kelt el), vásárolt némi IBM-szabadalmat. Most pedig 12,5 milliárdot pumpált a Motorolába, remélve, hogy a szellemi termék hasznára lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is