szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra kell gondolni a véres, botrányos sztorikon alapuló hírszerkesztési elveket, egy friss kutatás szerint ugyanis a jó hírek sokkal gyorsabban terjednek a neten, mint a rosszak.

Az újságírók képzésében még ma is gyakran elhangzanak az "If it bleeds, it leads" (azaz "ha véres, akkor mehet vezetőbe"), illetve a "jó hír nem hír" mondatok, nem véletlen, hogy például a hazai kereskedelmi tévék szinte teljes egészében véradót sugároznak híradó helyett. Az online hírfogyasztási, illetve közösségi webes megosztási trendeket vizsgálva azonban a klasszikus hírszerkesztési elvek ellenkezőjére jutottak a Pennsylvaniai Egyetem kutatói.

"A 'véres' szabály működik az olyan tömegmédiumok esetében, melyek csak azt akarják, hogy odafigyeljünk rájuk" - nyilatkozta a New York Timesnak Jonah Berger szociálpszichológus. "De amikor megosztunk egy hírt az ismerőseinkkel, mi már jobban odafigyelünk rájuk."

A kutatók szerint tehát mi magunk megnézzük a rossz híreket is, továbbosztani azonban már nem feltétlen szeretjük őket, legalábbis kevésbé, mint a jó híreket. Erre dr. Berger és kollégái a New York Times több ezer hírének és a hozzájuk kapcsolódó megosztásoknak az elemzése után jutottak.

A kutatás szerint a felhasználók megosztási hajlandóságát növelő faktorok közt található a tudományosság, a pozitív vonatkozás és a viccesség is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van