szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csontdaganat valószínűleg már a neandervölgyi ősembert sem kímélte. Amerikai tudósok fedezték fel a nyomait egy 120 ezer éves bordatöredékben.

Eddig 1000-4000 éves leleteken mutatták ki a betegség legrégibb jeleit írták a kutatók a PLOS ONE tudományos folyóiratban. Igen ritkán diagnosztizálnak rákot ősemberi maradványokon, egyrészt mivel maga a megbetegedés is ritka volt, másrészt mert a rák sok fajtája csak idősebb korban jelentkezik, az emberek pedig akkoriban sokkal fiatalabb korban haltak meg.

Janet Monge, a Philadelphiai Egyetem Archeológiai és Antropológiai Múzeumának munkatársa és kutatócsoportja egy mindössze három centiméteres neandervölgyi bordatöredékben fedezte fel a csontrák egy jóindulatú fajtájának nyomait. A csontdarabot (egyéb leletek mellett) több mint száz évvel ezelőtt találták a mai Horvátország területén, Krapina környékén. Korát 120-130 ezer évre becsülik.

A kutatók röntgennel és CT-vel is alaposan megvizsgálták a csontot. Szövetének szerkezete és a tumor helyzete arra enged következtetni, hogy fibrózisos diszpláziáról lehetett szó írták a szerzők. Ez a betegség a csontszövetet károsítja, és ma csak ritkán lép fel. Deformálhatja a csontokat, különösen az arckoponyát. Időnként becsípi az idegeket és az ereket, egyes páciensek csontfájdalomtól szenvednek.

A bordatöredék alapján a kutatók nem tudják megítélni, mekkora kínt okozhatott a neandervölgyi ősembernek a daganat. A tanulmány szerint azonban a szennyezetlen környezetben élő ősembernél ugyanazok a daganatok alakultak ki, mint a mai embernél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint