szerző:
hvg.hu

A Volkswagen-botrány kiváltó okához hasonló trükközéssel vádolja a Samsungot egy kutatócsoport. A szakembercsapat azt állítja: a Samsung tévékészülékei a hivatalos tesztek során jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint aztán a valódi, mindennapi használat közben.

Az energiatakarékossággal foglalkozó Coolproducts adatai szerint egy átlagos háztartás áramszámlájának 10 százalékát teszi ki az otthon lévő tévé(k) fogyasztása. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik tévé mennyit fogyaszt. A ComplainTV nevű európai kutatócsoport azt állítja: a Samsung készülékei jóval több áramot fogyasztanak annál, mint amit a gyártó feltüntet a papírokon.

A ComplainTV kutatásának eredménye szerint a Samsung-tévék a hivatalos teszteken valóban azt az eredményt produkálják, amit aztán a gyártó ráír a modellekre, de ez csak ámítás. A kutatók állítják. a Samsung olyan technológiát épít tévéibe, amellyel a tévé képes felismerni a teszthelyzetet, és arra az időre visszaveszi az áramfogyasztást. Ezt a Motion lighting funkció teszi lehetővé, amely bekapcsolása után jelentős mértékben csökkenti a fényerőt a képernyőn.

Cáfol a Samsung, kontráznak a kutatók

A Samsung közleményben reagált a vádra, szerintük egyáltalán nem hasonlítható össze a Volkswagen-csalás a tévék működésével. A Motion lighting funkció ugyanis nem csak teszteléskor aktiválódik, az energiacsökkentő üzemmódot bárki bekapcsolhatja a tévéjén. A tévéket vizsgáló európai szakemberek méréseikre alapozva ugyanakkor azt állítják: valós, mindennapi körülmények között a funkció közel sem csökkenti annyira a tévék energiafogyasztását, mint amikor a készülékeket hivatalosan tesztelik.

A ComplainTV projektvezetője a témával előrukkoló Guardian újságírójának úgy fogalmazott: a Samsung betartja a törvény betűjét, de nem tartja be a törvény szellemét. A kutatók nem jogilag aggályos csalással vádolják az elektronikai vállalatot, hanem a rossz európai tesztszabályozás kiskapuinak tudatos kihasználásával.

Igazából mennyire zöld?
©

Mivel a ComplainTV egyelőre nem tette közzé a tanulmány pontos módszertani részleteit, így nehéz megítélni, hogy valójában mennyire súlyos vádakról van szó. Az biztos, hogy tévégyártók energiafogyasztással való trükközésének problémáját az elmúlt időszakban – még konkrét gyártó megnevezése nélkül – több uniós tagállam energiatakarékossággal foglalkozó szervezete is jelezte. A most felerősödő és konkretizálódó vádak kapcsán az Európai Bizottság vizsgálatot indít.

És a telefonokkal mi lesz?

Bennünk ugyanakkor felmerült az is, hogy a kérdést érdemes lehet nagyobb perspektívába helyezni. A hivatalos specifikációs adatok megállapításához végzett tesztek ugyanis minden esetben laboratóriumi körülmények közt készülnek. Éppen ezért van az, hogy bár a gyártók több száz órás készenléti időt és több tíz órás használati időt ígérnek, a valóságban nem sok olyan ember létezik, akinek sikerül ennyit kihoznia akármelyik okostelefonból. Bár itt még a gyanúja sem merül fel a szándékos trükközésnek, a tesztelés életszerűtlensége ugyanúgy fals adatokat eredményez: miközben a laborban optimális körülményeket (térerőt satöbbit) szimulálva mérik a készülékek teljesítményét, a felhasználóknak a való életben esélyük sincs akár csak 10 percen át is fenntartani hasonlóan akkumulátorbarát helyzetet.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz olyan tesztelési sztenderdet kitalálni, amely életszerűen adja vissza az átlagos felhasználó átlagos körülményeit – már ha egyáltalán meghatározható ilyesmi.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei