szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakemberek szerint nem kérdés, hogy rengeteg emberi munkavégzés válik feleslegessé, már öt éven belül. De nem az aggódás és a félelem a helyes út: az nyerhet, aki alkalmazkodik a megváltozó munkaerőpiachoz.

A Világgazdasági Fórum legfrissebb jelentése szerint világszerte mintegy 7 millió munkahely szűnhet meg a következő öt évben az automatizációnak, a robotoknak köszönhetően. A változás elsősorban az adminisztratív állásokat érinti majd, leginkább az egészségügyi, az energetikai és a pénzügyi szektorban. (Ha kíváncsi, már most számolgathat: mutatunk egy oldalt, ahol kiderítheti, hogy saját munkájára mennyi eséllyel nem lesz majd szükség.)

A jelentés ugyanakkor kitér arra is, hogy 2020-ig 2 millió új munkahely is létrejön, olyan területeken, mint a számítástechnika, matematika, építészet és tervezés. Bár a 7 milliós szám elsőre ijesztőnek tűnhet, valójában rövid és hosszú távon is mi járunk jól. A The Next Web emlékeztet: az emberek robotokkal történő helyettesítése már évekkel ezelőtt megkezdődött, ami miatt lehet, hogy egy-egy munkakörre kevesebb ember kell majd, ám összességében a fejlődés nem lehet negatív hatással az emberi munkaerőre. A helyzet nagyban hasonlít ahhoz, mint amikor a számítógépek jelentek meg a munkaerőpiacon: a gyors modelleknek köszönhetően a munkanélküliség csökkent, az átlagjövedelem pedig megduplázódott.

©

Andrew Moore, a Carnegie Mellon Egyetem dékánja szerint a technológia alapvetően változtatja majd meg a munkahelyeket. Az orvosok például sokkal több energiát fordíthatnak majd a betegekre, és kevesebbet kell a folyamatos tanulásra. De nem ez az egyetlen módja annak, hogy a robotoknak köszönhetően új munkahelyek jöjjenek létre.

Ehhez elég csupán körülnéznünk: a drónok tervezése és gyártása, a videómegosztók üzemeltetése vagy az önvezető járművek építése mind olyan munkaterület, ami korábban nem létezett. Az Assoiciated Press automatizált szoftverek segítségével dolgoz fel több mint 3000 pénzügyi jelentést negyedévente – tízszer többet, mint amikor még emberek végezték ezt a feladatot –, ettől függetlenül egyetlen újságírói állás sem szűnt meg. Hasonló a helyzet a haditechnika esetében is: míg egy F-16-os vadászgéphez összesen 100 ember munkájára volt szükség, a Global Hawk drón üzemeltetése 300 embernek ad munkát.

Az önvezetp autók fejlesztésének köszönhetően miatt olyan munkahelyek jöhettek létre, amilyenekre korábban nem volt példa.
©

A szakemberek szerint bár szinte biztos, hogy a robotok miatt kevesebb munkahely lesz, ez nem feltétlenül rossz, csupán annyit jelent, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott környezethez. Az Intel egyik vezetője a HVG-nek korábban azt mondta a technológiai fejlődés ugyanis nem csak feleslegessé tesz bizonyos munkaköröket, a munkalehetőségek terén fellépő veszteségeket hamar jobb életkörülmények, majd új iparágak, így új, humánusabb munkakörök követhetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése