szerző:
hvg.hu

A szakemberek szerint nem kérdés, hogy rengeteg emberi munkavégzés válik feleslegessé, már öt éven belül. De nem az aggódás és a félelem a helyes út: az nyerhet, aki alkalmazkodik a megváltozó munkaerőpiachoz.

A Világgazdasági Fórum legfrissebb jelentése szerint világszerte mintegy 7 millió munkahely szűnhet meg a következő öt évben az automatizációnak, a robotoknak köszönhetően. A változás elsősorban az adminisztratív állásokat érinti majd, leginkább az egészségügyi, az energetikai és a pénzügyi szektorban. (Ha kíváncsi, már most számolgathat: mutatunk egy oldalt, ahol kiderítheti, hogy saját munkájára mennyi eséllyel nem lesz majd szükség.)

A jelentés ugyanakkor kitér arra is, hogy 2020-ig 2 millió új munkahely is létrejön, olyan területeken, mint a számítástechnika, matematika, építészet és tervezés. Bár a 7 milliós szám elsőre ijesztőnek tűnhet, valójában rövid és hosszú távon is mi járunk jól. A The Next Web emlékeztet: az emberek robotokkal történő helyettesítése már évekkel ezelőtt megkezdődött, ami miatt lehet, hogy egy-egy munkakörre kevesebb ember kell majd, ám összességében a fejlődés nem lehet negatív hatással az emberi munkaerőre. A helyzet nagyban hasonlít ahhoz, mint amikor a számítógépek jelentek meg a munkaerőpiacon: a gyors modelleknek köszönhetően a munkanélküliség csökkent, az átlagjövedelem pedig megduplázódott.

©

Andrew Moore, a Carnegie Mellon Egyetem dékánja szerint a technológia alapvetően változtatja majd meg a munkahelyeket. Az orvosok például sokkal több energiát fordíthatnak majd a betegekre, és kevesebbet kell a folyamatos tanulásra. De nem ez az egyetlen módja annak, hogy a robotoknak köszönhetően új munkahelyek jöjjenek létre.

Ehhez elég csupán körülnéznünk: a drónok tervezése és gyártása, a videómegosztók üzemeltetése vagy az önvezető járművek építése mind olyan munkaterület, ami korábban nem létezett. Az Assoiciated Press automatizált szoftverek segítségével dolgoz fel több mint 3000 pénzügyi jelentést negyedévente – tízszer többet, mint amikor még emberek végezték ezt a feladatot –, ettől függetlenül egyetlen újságírói állás sem szűnt meg. Hasonló a helyzet a haditechnika esetében is: míg egy F-16-os vadászgéphez összesen 100 ember munkájára volt szükség, a Global Hawk drón üzemeltetése 300 embernek ad munkát.

Az önvezetp autók fejlesztésének köszönhetően miatt olyan munkahelyek jöhettek létre, amilyenekre korábban nem volt példa.
©

A szakemberek szerint bár szinte biztos, hogy a robotok miatt kevesebb munkahely lesz, ez nem feltétlenül rossz, csupán annyit jelent, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott környezethez. Az Intel egyik vezetője a HVG-nek korábban azt mondta a technológiai fejlődés ugyanis nem csak feleslegessé tesz bizonyos munkaköröket, a munkalehetőségek terén fellépő veszteségeket hamar jobb életkörülmények, majd új iparágak, így új, humánusabb munkakörök követhetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!