szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sejtkutatás területén elért eredményeiért, azon belül is az autofágia folyamatának kutatásáért Oszumi Josinori japán tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban.

Tavaly William C. Campbell, Satoshi Omura és Youyou Tu megosztva kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat. Három olyan tudós munkáját ismerték el, akik felfedezéseikkel forradalmasították egyes parazitafertőzések kezelését.

A tavalyi díjazottak
©

Idén Oszumi Josinori japán tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, az erről szóló, angol nyelvű hivatalos közlemény itt olvasható.

©

Oszumi Josinori 1945-ben született Fukuokában, Japánban. A tokiói műszaki egyetem molekuláris sejtbiológusa az autofágia kutatásával érdemelte ki az elismerést.

A lizoszóma a citoplazmában elhelyezkedő eukarióta sejtszervecske, két legismertebb feladata a heterofágia, valamint az autofágia. Heterofágiáról akkor beszélnek, ha például valamilyen kórokozó kerül a sejtbe, azt bekebelezi az úgynevezett primer lizoszóma, kialakul a szekunder lizoszóma, majd a lizoszomális hidrolázok lebontják az idegen ágenst. Autofágiánál a lizoszóma a sejt feleslegessé vált szervecskéit kebelezi be és elvégzi enzimatikus lebontásukat.

Oszumi Josinori fedezte fel és írta le az autofágia folyamatát, ami a sejtalkotók lebontásának és újrahasznosításának alapvető folyamata, „önevésként” is emlegetik.

Az autofágiát megalapozó elméletet a 60-as években már megfogalmazták a kutatók, akik megfigyelték, hogy a sejtek képesek lebontani saját alkotórészeiket.

Oszumi Josinori és munkatársai írták le viszont ennek az élettani jelentőségét. Sütőélesztő segítségével azonosították az autofágiáért felelős alapvető géneket, valamint bizonyították, hogy az emberi sejtekben is hasonlóan folyamatok mennek végbe.

Oszumi Josinori felfedezése paradigmaváltást jelentett a természetes sejtpusztulás folyamatának, a sejtek újrahasznosulásának megértésében. Az autófágiáért felelős génekben fellépő hibák betegségeket okozhatnak, valamint az autofágia folyamata nagyon fontos bizonyos súlyos betegségek, így a rák vagy a neurológiai problémák gyógyításánál.

Oszumi Josinori, az idei díjazott
©

„Ah”

Hiába emlegették évek óta esélyesként, csak nehezen találta a szavakat Oszumi Josinori, az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettje, aki a hétfői bejelentés hallatán először csak annyit tudott mondani: "ah".

Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-bizottságának titkára szerint a 71 éves japán tudós egyáltalán nem számított a díjra. "Azt hiszem, nagyon örült, öröm volt beszélni vele" – mondta a telefonhívásról.

©

"Rendkívül megtisztelő" – válaszolta Oszumi Josinori a Kyodo japán hírügynökség megkeresésére később. "Olyan öröm ez egy tudós számára, amelyet semmi sem múlhat felül" – ezt pedig már az NHK japán televíziónak nyilatkozta.

Az emberi szervezetben állandóan ismétlődő folyamat a sejtek "önevése" vagy kannibalizmusa, kifinomult egyensúly van a lebomlás és az újjáépülés között, erről szól az élet – fejtette ki a televíziónak az autofágiáról.

Arra a kérdésre, hogy miért a fehérjék lebomlását és nem az összetételét választotta kutatási területéül, azt válaszolta: "valami olyat akartam csinálni, amit mások még nem".

A további menetrend

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit jelenti be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökre volt várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, de mint kiderült, idén egy héttel később, október 13-án lesz a bejelentés.

Október 7-én Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 10-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

A díjak mellé idén is 8 millió svéd korona jár, és hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel-halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A Nobel-díjak hivatalos oldalán minden információ megtalálható az elismerésről, az idei díjazottakról szóló bejelentések élő közvetítése is elérhető itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!