szerző:
hvg.hu

Észak-Korea hekkelhető közösségi oldala, kémkedő számítógépei és őskori honlapjai után az ország egyedi tabletjéről is lehullt a lepel. A diktatúrának hasznosabb, mint az állampolgároknak, és még drága is.

Amikor Kim Dzsong Un engedélyezte, hogy országa “haladjon” a korral, és tabletet is lehessen árulni Észak-Koreában, vélhetően egy kitétele volt: ugyanolyan elmaradott és megfigyelhető legyen, mint a diktatúra könnyedén feltörhető Facebookja vagy operációs rendszere.

A propaganda gépezetet pedig ki is szolgálták: a Chaos Communication Congress hacker konferencián mutatták be a Motherboard újságírójának azt a tabletet, amit valahogy beszereztek Észak-Koreából. Íme.

©

A diktátor üzenetei és intelmei mindenképp eljutnak a Woolim nevű tabletet megvásárló állampolgárokhoz, hiszen az észak-koreai televízió adása fogható az eszközön, és persze az állami internet is, amivel mindössze 28 csúnyábbnál csúnyább honlap látogatható.

Más nem, hiszen wifi nincs a tabletben, kivették a funkciót, miután a kínai Hoozo legyártotta és eljuttatta az országba az alaptabletet. Bluetooth sincs benne, Angry Birds-szerű játékok viszont igen, illetve többek között francia, orosz és kínai szótárak is, hogy nyelvet tanulhassanak az emberek.

Dolgozni csak azzal tudnak a tableten, amit a diktatúra engedélyez, ugyanis csak bizonyos típusú fájlok nyithatók meg rajta – ezt egy utólag a tabletbe épített program ellenőrzi.

©

Van jobb is: minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó megnyit egy alkalmazást, a tablet automatikusan készít egy képernyőképet. A képek egy külön alkalmazásban megnézhetők, de nem lehet őket törölni.

Florian Grunow, a tablet bemutatója szerint ez egyértelmű üzenet a felhasználóknak: “mindent látunk, amit ezzel a tablettel csinálsz”.

Egyébként Grunow szerint a körülbelül 160-200 eurós alapár, a beszerzés és az utólagos módosítások miatt olyan összegbe kerülhet a tablet, amit – az országról szerzett információk alapján – a munkásosztály nem engedheti meg magának, csak a tehetős emberek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!