szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van már olyan rádiókészülék, amivel az összes analóg és digitális hazai rádióállomás adása vehető, és amely berendezéssel még ott is hallgatható kedvenc rádióadónk, ahol annak hivatalosan nincs frekvenciája. Kipróbáltunk egyet.

Egyre több olyan rádióadó van, melyet kizárólag online lehet hallgatni. Pedig a rádiózást sokan még mindig az erre való céleszközhöz kötik. Kevesen tudják, azonban, de van már olyan rádió, amellyel éppen ugyanúgy bejön az FM-adó, mint az online csatorna: nem válogatós sem analóg, sem digitális fronton, és a hagyományos CD-lemezeken kívül lényegében bármit képes megszólaltatni.

Pontosan ilyen a Hama DIR3600 MBT, ami a gyártó egyik felsőkategóriás, lényegében mindentudó rádiója. A Németországban tervezett újdonságról kapásból lerí a high-end kategória. Az alapvetően egyszerű vonalvezetésű, de mégis elegáns dizájnú készülék a méretei révén sokkal inkább passzol a nappaliba vagy a hálószobába, mintsem a konyhába. A 38x23x16,5 centiméter méretű doboz 5,8 kg-t nyom a mérlegen, tehát a tervezésekor nem annyira a hordozhatóság, mint inkább a jó hangminőség volt fókuszban.

Kezdeti lépések

A beüzemelés gyerekjáték egyszerűségű, lényegében csak annyi a dolgunk, hogy a 230 voltos hálózatra csatlakoztassuk a berendezést. Az FM-rádiócsatornák a 87,5-108 MHz között frekvenciatartományban foghatók a segítségével, és ha jó minőséget szeretnénk kapni, akkor érdemes a hátfalra rátekerni, majd széthúzni a 70 centiméteres teleszkópos antennát. A rossz élmény elkerülése érdekében lehetőség van beállítani, hogy a csatornák közül csak a megfelelő minőségűek jelenjenek meg a listában.

©

Digitál-is

Digitális rádió: pró és kontra

A digitális rádiózás esetében ugyanannyi frekvencián több adónak jut hely, több információt kaphatnak a hallgatók és visszahallgathatók korábbi műsorok is. Viszont egyelőre drágák a készülékek, annyival pedig nem jobb a hangminőség. A tévézés után a rádiózásban is hamarosan bekövetkező digitális átállásról bővebben olvashat a HVG hetilap e heti számában.

Haladjunk a korral, analógról váltsunk digitálisra, ami esetünkben annyit tesz, hogy FM-ről DAB, illetve DAB+ módra (174-240 MHz) kapcsolunk. Tesztünk során hat darab ilyen digitális rádióállomást tudtunk hallgatni a fővároshoz közeli helyszínen: a közmédia három csatornáján kívül az Info Rádió, a Katolikus Rádió és a Klub Rádió tesztadását sikerült befognunk. A hangminőség egyenesen kiváló, itt nincs semmi sercegés vagy egyéb zavaró tényező: az adás 0-1 alapon működik, azaz vagy tökéletes vagy nincs. A hanghoz jön némi vizuális információ is: 3,2 colos színes kijelzőn megjelenik az éppen hallgatott zene előadója és címe, bár hasonló szolgáltatást FM-módban is kapunk.

Amennyiben kedvenc rádiónk sem FM, sem pedig DAB rendszerben nem érhető el a lakhelyünkön, egyszerűen csak át kell váltani Internet Radio módba. Ekkor több mint 20 ezer internetes adás válik elérhetővé, melyek között többek közt régió és műfaj szerint is lehet szűrni. Semmi akadálya annak, hogy egy brazil, vagy éppen ausztrál rádiót hallgassunk, de szerencsére hazai internetes rádiókból, illetve podcastokból sincs hiány. Frekvencia helyett ezúttal internetes kapcsolatra van szükségünk, ami lehet wifi vagy vezetékes LAN-hálózat. Tapasztalataink szerint még a viszonylag gyenge wifi-jellel megszórt helyiségekben is akadásmentes a rádiózás, tehát nem igazán van szükség kábelezésre, vezeték nélkül is jó a minőség.

©

Undok

A kedvenc állomásainkból a vétel módja szerint 30-30-at, vagyis összesen 90-et lehet eltárolni a memóriában.

A hangszínszabályozó hét előre definiált beállítással rendelkezik, ezenkívül pedig akár teljesen személyre is szabható a hangzás. Tesztünk során a hangminőséggel maximálisan elégedettek voltunk. Ebben nagy szerepet játszott a két darab 20 W-os hangszóró és a 30 W-os mélynyomó, melyek magas-, közepes és mély tartományban is korrektül teljesítenek.

©

Az alapfunkciók az előlapon lévő méretes tekerőgomb és az alatta lévő kisebb billentyűk segítségével érhetőek el, illetve jó szolgálatot tesz az alapáron járó távirányító. Ha ez utóbbit esetleg hirtelen nem találjuk sehol, akkor a magyarul furcsán hangzó, "Undok" nevű alkalmazással okostelefonnal vagy tablettel is megoldható a távirányítás. Negatívum, hogy a készülék menüje nem tud magyarul, de például az angolon és németen kívül szlovákul, csehül és lengyelül igen.

Spotify

A gyarapodó hazai tábort tekintve itthon is fontosabb érdekesség, hogy a Hama DIR3600MBT teljes körű Spotify-támogatással rendelkezik. Az okostelefonunkon lévő Spotify alkalmazásban egyszerűen csak ki kell választani, hogy mit szeretnénk hallgatni, ami ezután rögtön meg is szólal a Hamán. Mindössze annyi az elvárás, hogy a telefonunk és rádiónk ugyanarra a wifi hálózatra legyen felcsatlakoztatva. Nem is olyan apró kellemetlenség, hogy ezt a Spotify Connect funkciót csak a Spotify Premium előfizetéssel rendelkezők vehetik igénybe.

©

Hasznos extra továbbá a Multi-room, mely lehetővé teszi, hogy a lakásunkban lévő több hasonló rádiót csoportosan kezeljük, és hogy egyetlen készüléket kapcsolgatva elérjük, hogy minden helyiségben ugyanaz szóljon.

Extrák

CD-lejátszó nincs a fedélzeten, de emiatt ma már csak kevesen hullatnak könnyeket. (Erre az esetre megoldás lehet egy zsebkendő, valamint az Aux In bemenet, melynek révén külső zenelejátszót csatlakoztathatunk a készülékhez.) Ezenkívül fejhallgatónak való csatlakozóaljzatot és Line-outot is kapunk a pénzünkért.

©

A hagyományos USB-portnak köszönhetően az MP3, FLAC vagy éppen WAV formátumú zenékkel és lejátszási listákkal telepakolt pendrive-okat is támogatja az eszköz. Az USB-port nem csak ennek csatlakoztatására jó, 5 W-os teljesítménnyel tölteni is képes rácsatlakoztatott perifériákat.

A Bluetooth 4.0 támogatás révén a telefonunkon tárolt zenéket vezeték nélkül is átküldhetjük a Hama DIR3600MBT-re, mely nem mellesleg 15-120 perces késleltetett kikapcsolásra és két időpontos ébresztésre is képes.

Konklúzió

+: teljes körű FM-, DAB- és internetesrádió-támogatás, wifi-kapcsolat, telefonos vezérelhetőség, Multi-room funkció, Spotify Connect, Bluetooth- és USB-támogatás.

: a menü nem tud magyarul, elég drága.

A kikapcsolható kék látványvilágítással rendelkező Hama DIR3600MBT egy abszolút időtálló mindenes rádiókészülék, mely a jelenleg széles körben használt és a még csak szárnyait bontogató technológiákkal egyaránt kompatibilis. Rádiózás és lejátszás terén gyakorlatilag nem tudjuk lehetetlen feladat elé állítani, ráadásul a hangminősége is jobb, mint amit egy ilyen, nem kimondottan hifi eszköztől elvárnánk. A minden fronton átlag feletti teljesítménynek azonban alaposan megkérik az árát, hiszen tesztalanyunk a cikk írásakor mintegy 110 ezer forintos áron kapható.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

Terry Black a hétvégén még a hazatérésre készült

Terry Black a hétvégén még a hazatérésre készült

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni

Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni

Népszava: Orbán ügyvédje lesz az új bokszelnök

Népszava: Orbán ügyvédje lesz az új bokszelnök

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is