szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Több mint 20 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, és a SMART 2017 konferencián az is kiderült, hogy mi ennek a fő oka: olykor általános iskolai szintű készségek birtokában nincsenek a felnőttek, átképzésük így azelőtt kudarcba fullad, hogy elkezdhetnék őket tanítani.

A Training 360 képviseletében Kovács Zoltán magyarázta el: nem az a legnagyobb elrettentő ereje az informatikai oktatásnak, hogy riasztó tantárgynevek szerepelnek a tantervben. A felnőttképzéssel foglalkozó cég oktatási és fejlesztési igazgatójának mondandójából kiderült: sokkal több felvételiző és fel is vett felnőtt lenne az IT-szektorhoz köthető képzésekben, ha alapvető képességek birtokában lennénk.

Magyarországon több mint 20 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, és e probléma nem fog egyik napról a másikra megoldódni, ez a Training 360 ijesztő statisztikájából egyértelműen kiderült. A jelentkezők mindössze 5 százalékát veszik fel a junior fejlesztőképzésükre – árulta el Kovács Zoltán a SMART 2017 konferencián.

Lenne még hely...
©

Tudnának és akarnának többet is, de a programozáshoz szükséges alapvető képességek felmérése során máris kiesik a legtöbb ember. A szövegértési tesztnél a jelentkezők fele bizonyul alkalmatlannak, de általános gond a gyors problémamegoldó képesség hiánya is – ezért kellene erre fókuszálnia a közoktatásnak.

Mivel egy technológiai alapú munkahelyen minden másnap új szoftveres funkciókkal kell dolgozni, Kovács Zoltán kiemelte: kevesebb magolás kell az oktatásban és az analitikus gondolkodásra kell nevelni, hiszen ez elengedhetetlen az újdonságok alkalmazásához.

Be kell vonni a tableteket és mobilokat az oktatásba, különben tovább nő az elmaradásunk.
©

A magyar informatika oktatásának gyakorlati központúnak kell lennie, de ennek a technikai feltételei hiányoznak, a tankönyvek enyhén szólva elavultak, miközben egy cigánytelepen pár tablettel bizonyítják, hogy nagyon egyszerű a jövő állásaira felkészíteni a gyerekeket. Kovács Zoltán is hangsúlyozta: amíg a szaktárgyi oktatásba nem vonják be a mobilok és tabletek felhasználását, a diákok később nem tudják tartani a lépést a technológiával, és az így változó munkaerőpiaccal sem.

A szakember szerint játszva kellene tanítani a gyerekeket a programozása – erre Magyarországon van pár nagyszerű példa, az egyiket részletesen be is mutattuk – az alternatív képzési megoldásokat pedig a jelenleginél jóval több (EU-s) pályázattal és pénzzel kellene támogatni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását