szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kutatók a NASA legerősebb szuperszámítógépe segítségével készítették el azt a szimulációt, melyben azt próbálják modellezni, mi történik, ha egy asztaroida belép a Föld légkörébe. Az egyik szimulációról egy látványos videót is készítettek.

A NASA eljárásával megjósolhatóvá válik, hogy egy Föld felé közelítő aszteroida miként viselkedik majd a légkörbe belépve, ezzel együtt pedig milyen károkat és sérüléseket okozhat. Az adatok tudatában a szakemberek így már jóval a bekövetkezés előtt megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, hogy minél kisebb legyen a kár és a sérülések száma.

Michael Aftosmis, a NASA egyik vezető mérnöke szerint jelenleg az aszteroidák becsapódása az egyetlen olyan természeti katasztrófa, amit képesek lehetünk előre jelezni. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a bekövetkezés pillanatát, de a hatását is ismerjük, hogy mielőbb fel tudjunk rá készülni.

A kutatók ezért egy 3D-s modellt készítettek, majd az adatokat betáplálták a NASA legerősebb szuperszámítógépébe, hogy aztán megjósolják a lehetséges forgatókönyveket.

A szakemberek a 2013-as oroszországi, egész pontosan a cseljabinszki meteoreseményt is szimulálták, amiből jól látszik, miként viselkedett a 20 méter átmérőjű, nagyjából 10 ezer tonnás égitest, amikor 20 km/másodperces sebességgel belépett a légkörbe. A pirossal, narancssárgával és sárgával jelölt lökéshullámok repedéseket okoztak az aszteroidán, ami végül palacsintaként lapult ki.

Bár a kutatók a modellel számtalan forgatókönyvet képesek szimulálni, a szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy az esetek egy kis részében nem tudnak jóslatokba bocsátkozni. Ilyen volt a cseljabinszki meteor is, ami a Nap felől közeledett, így egyetlen teleszkóp sem volt képes észlelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Egy banánevő kislány miatt kellett bocsánatot kérnie az Audinak

Egy banánevő kislány miatt kellett bocsánatot kérnie az Audinak

A jó házasság titka: együtt élni megoldhatatlan problémákkal?

A jó házasság titka: együtt élni megoldhatatlan problémákkal?