szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazánkban is rendszerben álló vadászbombázó második generációjának számító Gripen E még júniusban végezte el az első repülését, de a légi tesztek csak nemrég jutottak abba a fázisba, hogy szuperszonikus sebességre kapcsolják a gépet.

Mivel a típusnak a néhány év múlva esedékes svédországi rendszerbe állítása után olyan környezetben kell majd helytállnia, ahol az orosz légierő PAK-FA vadászbombázói is dominanciára törekszenek, a fejlesztőknek a nagyteljesítményű gépek ellensúlyozására különleges képességekkel kellett felvértezni az aprócska típust – írja az AeroTech.

A szakoldal szerint az október 18-án a Balti-tenger fölött levezényelt repülés alatt a hang sebességét meghaladó része csupán néhány percig tartott.

A Gripen E elődjénél némileg méretesebb repülőgép lett, ezért aztán erősebb hajtóművekkel is kellett felszrelni, mint a hazánkban is szolgálatot teljesítő elődjét. A Gripen E belső üzemanyagkészlete 40 százalékkal nőtt, ami egyrészt jelentős hatósugár növekedést eredményez, másrészt biztosítja, hogy a típus hosszabb ideig járőrözhessen a levegőben. További előny, hogy a vadászrepülő elektronikai rendszereinek működését összefogó szoftver lehetővé teszi, hogy a gép pusztán új programok telepítésével további funkciókra tegyen szert, hasonlóan ahhoz, ahogy például az okostelefonoknál is történik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát