Balogh Csaba
Balogh Csaba

Egyáltalán nincs szüksége mindenkinek csúcstelefonra, nem csak az erős mobil lehet jó. A túl olcsó ajánlatok kapcsán viszont mindig érdemes gyanút fogni: lehet, hogy a készülék jó, de mindig van valamilyen hátulütő.

Rendszeresen megkapjuk a kérdést: milyen telefont ajánlunk? Aki egy ilyen kérdésre rögtön egy konkrét modell nevét adja meg önnek, arra szinte biztos, hogy nem érdemes a továbbiakban hallgatnia. Általában véve „jó telefon” ugyanis egészen egyszerűen nem létezik.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes átgondolnia, hogy egészen pontosan mire is szeretné használni a mobilt, mármint azon túl, hogy telefonálásra. Jó esély van rá, hogy sok mindent szeretne vele csinálni, de azért biztos van egy-két kiemelkedő funkció.

Ha például leginkább böngészni szokott a telefonján, képeket, YouTube-videókat és filmeket is néz, akkor javasoljuk, hogy 5,5 hüvelykes képernyőméret körül nézelődjön – minél nagyobb a kijelző, annál kényelmesebben mennek majd ezek a tevékenységek. Ha nem tudja egy üzletben végignézni őket, akkor ajánlunk egy oldalt, ahol valós nagyságukban, egymás mellé állítva nézheti meg a telefonokat.

©

Ha sokat játszik (vagy ezután sokat szeretne játszani) a mobilján, akkor – bár szintén jobban mutat a nagyobb képernyő – ezen a téren akár kompromisszumot is köthet, viszont a lóerőből ne engedjen: mindenképpen erősebb fajta, nyolcmagos processzort és 6-8 gigányi RAM-ot keressen az adatlapokon.

Ha az Instagram a kedvenc alkalmazása, sokat és szívesen fotózik, nyilvánvalóan a kamerára koncentráljon leginkább. Középkategóriás telefont igazán jó kamerával nem nagyon lehet már találni, ebben az esetben tehát nem tudja elkerülni a csúcskategóriás befektetést. Ezen a téren a leghitelesebb mérésnek a DxO Image Labs által készített tesztek számítanak. Ha sok fotózáshoz veszi a mobilt, 90-es pontszám fölött bármelyik jó választás lehet.

Ha sokat van úton, akkor a legfontosabb szempont az akkumulátor kitartása. (Bár egyre elterjedtebb a power bank / külső akkumulátor használata, azért az némi kényelmetlenséget jelent.) Tartsa szem előtt, hogy egy 3000 mAh-es akkumulátor sokáig szolgáltathatja az energiát egy 4,7 colos telefonban, egy 5,5-6 hüvelykes mobilnál azonban azt javasoljuk, ne menjen 3800 mAh-es aksival szerelt modell alá.

©

Az utóbbi hónapok fejleménye, hogy már vannak olyan mobilok, melyeket egy képernyőhöz csatlakoztatva, vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel kiegészítve egy számítógépet kapunk. Évekkel ezelőtt is voltak erre próbálkozások, de mostanra érett meg arra a technológia, hogy alapvető tevékenységekhez – böngészésre, videózásra – teljesen használható számítógépként is némely telefon. Ha ez a szempont, akkor – a fotózáshoz hasonlóan – nem hagyhatja el a csúcskategóriát, ez a funkció ugyanis csak abban fordul elő.

Bár van egy-két csúcskészülék, amelyben a fentiek szinte mindegyike megvan, azoknak az árát is megkérik. Ha nem korlátlan pénzmennyiséggel vág a vásárlásba, akkor biztos, hogy kompromisszumot kell kötnie: 110 ezer forintért nem fog mindentudó szupermobilt kapni, de még 210-ért sem. Viszont ha például leginkább böngészik és videózik, akkor nem is biztos, hogy szüksége van a legjobbra, egy 100 ezer forint körüli mobil már megteszi teljesítményben és ennyiért már minőségi modellt is lehet kapni.

Javasoljuk, hogy a fentiek mentén gondolkodjon, vagy ha bemegy a boltba, ezeket vesse fel az eladónak.

A „bolti garancia” nem igazán életbiztosítás

Külföldről, például eBayről, illetve a „zuggéesem” néven is emlegetett kisebb mobilboltokból gyakran lehet a hazai ár harmadáért, negyedéért is (papíron) hasonló tudású telefonokat rendelni. Ha valaki nem akar kapásból mellélőni, az rengeteg utánaolvasást igényel külföldi fórumokban arról, vajon milyen felhasználói tapasztalatok vannak egy-egy felénk ismeretlenül csengő márka adott készülékéről. De ha jók is, egy dolgot biztosan nem nyújtanak ezek a források: megfelelő jótállást/garanciát.

Az eBay-es kereskedők ugyan egyre gyakrabban kínálnak garanciális szolgáltatást termékeik mellé – de Kínába visszaküldeni egy telefont, nos, az nem kevés postázási költséget jelent. Ezért ez sokszor inkább amolyan „elméleti garancia”. A nagyobb városokban tucatszám létező ügyeskedő kis mobilboltokban pedig gyakran „bolti garanciát” adnak a feltűnően olcsó készülékekre. Fontos tudni, hogy ez nem egyenlő a gyártó által vállalt, eredeti alkatrészekkel dolgozó gyári garanciával, annál jóval gyengébb dolog. Arról nem is beszélve, hogy ha megszűnik az adott cég, vagy netán csak más cégként, más néven folytatja tovább ugyanazon a helyen – ami az ügyeskedő vállalkozásoknál viszonylag gyakran előfordul –, akkor a „bolti garancia” már semmit nem nyújt.

Ebből a szempontból tehát sokkal biztonságosabb játék a nagy márkák készülékei közül választani – ha baj van, segítenek. Van olyan gyártó, amelyik egy regisztráció ellenében néhány hónappal még hosszabbít is a garancián, másnál pedig az az előny, hogy a meghibásodott készülékért házhoz küldik a futárt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Szélsőséges megtakarítók a magyarok – és ez csak rosszabb lesz az ltp-k bedarálásával

Szélsőséges megtakarítók a magyarok – és ez csak rosszabb lesz az ltp-k bedarálásával

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

Végtelenül kínos helyreigazítást tett közzé Mészáros tévéje

Végtelenül kínos helyreigazítást tett közzé Mészáros tévéje

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot