szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra kérték, hogy nyerjen az ő pályázatuk, de Pálinkás József állítása szerint sosem tette meg, amire kérték. Végül júniusban leváltották, de azt mondja, nem ezért.

Interjút adott a Hír TV-nek Pálinkás József, aki 2014-ig az MTA elnöke volt, majd a kutatási pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, de nem töltötte ki 2019-ig tartó ciklusát, mert júniusban leváltották.

Kedden fogadták el a törvényt, mely elvette az MTA-tól a kutatási pénzek jó része fölötti diszponálást, és az Innovációs- és Technológiai Minisztérium hatáskörébe helyezte. De mi keresnivalója van a tudomány világában a politikának - teszi fel a kérdést Kálmán Olga a műsorban, mire Pálinkás azt válaszolta, nála több politikus is járt, amikor a kutatási pénzek elosztásáért felelt. Három év alatt a miniszterelnökségtől nem kaptam egyetlen hivatalos megrendelést sem - mondja -, viszont

politikusok sokasága keresett meg különböző projektekkel, mondván, hogy szeretné, ha pályázata nyerne.

Milliárdos pénzekről volt szó, de egyszer sem tett úgy, ahogy a befolyásos emberek kérték - állítja, mivel a kutatási pénzeket kizárólag szakmai alapokon bírálták el.

Pálinkás azt nem árulta el, hogy kikről van szó, de azt mondta:

több tucat politikus tett ilyet a négy év alatt. Majd megfenyegették, hogy bepanaszolják bizonyos kormánytagoknak.

Szerinte végül nem ez vezetett eltávolításához. A hivatalos indoklás szerint nem adtam elég pénzt a vállalati kutatásokra, folytatta, de

teljesen világos, hogy más irányvonalat képviseltünk Palkoviccsal, valójában ezért kellett mennem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után