szerző:
hvg.hu/MTI

Madarakat, emlősöket, keresztet, geometriai figurákat és harcosokat ábrázoló képek láthatók egy 15 méter hosszú sziklán.

Maja barlangfestményeket találtak a mexikói Yucatán-félszigeten. A régészek egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklán bukkantak rá a leletekre a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol egy víznyelőt is találtak. A festmények többek között madarakat, emlősöket, keresztet, geometriai figurákat, és harcosokat ábrázolnak.

Szakemberek szerint a most talált leletek nem csak a Yucatán-félsziget egyedüli barlangfestményei, de az eddigi legfontosabb ilyen alkotások, mivel meglepően sok motívumot jelenítenek meg.

A mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója azt nyilatkozta: a felfedezés új információkkal szolgál a maja szokásokról. Azt egyelőre még nem tudják, pontosan mit jelentenek, vagy mire utalnak a festmények, és arról sincs információ, hogy mikor készülhettek. A leletek pontos helyét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mivel félnek attól, hogy megrongálják a festményeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!