szerző:
hvg.hu/MTI

Egy német kutatócsoport szerint két agyi terület méretével függ össze, hogy azonnal elvégezzük-e tennivalóinkat, vagy mindig inkább későbbre hagyjuk azokat.

A halogatás biológiai okait kereste egy német kutatócsoport a bochumi Ruhr Egyetemen. A szakértők 264 nőt és férfit vizsgáltak MRI segítségével, elemezték az egyes agyi területek méretét és működési hálózatukat, emellett minden résztvevő kitöltött egy kérdőívet, amely a tevékenységeik feletti kontroll képességét vizsgálta.

A Psychological Science-ben megjelent kutatás szerint a halogatásért két agyi terület a felelős:

  • az amigdala, amelynek feladata, hogy megítéljen egy adott szituációt, annak kimenetelét, és hogy figyelmeztesse az egyént egy cselekvés esetleges negatív következményeire,
  • és az úgynevezett dorzális ACC, amely információt gyűjt több cselekvés esetleges kimeneteléről ahhoz, hogy kiválassza, melyik cselekvést válassza. Utóbbi ráadásul el is nyomja az ezekkel kapcsolatos kapcsolatos érzelmeket, hogy az adott feladatot sikeresen végre lehessen hajtani.

A szakértők arra jutottak, hogy azoknál, akik kevésbé képesek kontrollálni tevékenységüket (vagyis hajlamosabbak a halogatásra), nagyobb az amigdala mérete, ráadásul kevésbé volt hangsúlyos az amigdala és az úgynevezett dorzális ACC közötti kapcsolat. A nagyobb amigdalával rendelkezők tehát jobban tartanak a negatív következményektől, ezért hezitálnak.

Ha szeretne leszokni a halogatásról, próbálja ki az egyik általunk ajánlott alkalmazást: az Androidra ingyen letölthető 24hDone to-do trükkje, hogy szigorú határidőt ad a feladatok elvégzésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Élet+Stílus

Újabb kutatás mutatja, miért fontos napvédőt használni

A fényvédő krémek rendszeres használata gyermek- és felnőttkorban 40 százalékkal csökkentette a bőrrák egy gyakori, agresszív formájának, a melanomának a kialakulását a 18-40 éves kor közötti ausztrálok körében, azon kortársaikhoz képest, akik csak elvétve védekeztek a napsugárzás káros hatásai ellen – derült ki a Sydney-i Egyetem tanulmányából.