szerző:
hvg.hu

Száznál is több, kizárólag női Facebook-felhasználó fiókjához juthatott hozzá az általa kitalált módszer révén egy amatőr magyar hacker. Nem csinált mást, mint egyszerű hazugsággal egy maga által kreált adathalász oldalra irányította a kinézett profilok tulajdonosait.

Messenger-beszélgetésekben továbbított adathalász oldallal gyűjtögette a bejelentkezési adatokat magyar, leginkább női facebookozóktól egy hazai hacker – erről Makay József biztonságtechnikai szakértő adott hírt, magát a módszert is bemutatva.

Az állítólagos hacker előre kinézett profilokkal vette fel a kapcsolatot, majd arra hivatkozott, hogy az érintett fotóját más is használja. Az üzenetben egy linkrövidítővel álcázott webcím is megtalálható volt, amely egy megszólalásig a Facebook hagyományos, bejelentkezésre alkalmas felületére irányította a gyanútlan felhasználókat.

©

A címsort tüzetesebben megnézve azonban kiderül a turpisság: az átkattintók valójában a users.atw.hu/fbprofile címre kerültek át, nem pedig a Facebook által hitelesített oldalra. Makay állítása szerint az adatlopó oldalt azóta már letiltatták a szolgáltató ATW-nél.

©

A szakértő szerint 133 felhasználó belépési adatára bukkantak rá az adathalász weboldal naplófájljai között, a hacker ugyanis nem védte le, így látogatóként is ellenőrizni tudták annak tartalmát.

"Azt nem tudjuk, hogy hány felhasználó fiókját védte meg a kétfaktoros hitelesítés, de kétségtelen, hogy ez az adathalász módszer bármennyire is alacsony hatékonyságú, mindenképpen célravezető, hiszen kellő mennyiségű idő befektetésével lényegében minden olyan felhasználói fiók feltörhető, amit nem véd SMS-kódos beléptetés" – írta Makay, hozzátéve, hogy a feltört fiókokból privát felvételek is kiszivároghattak.

A kétfaktoros hitelesítés viszonylag régóta elérhető a Facebooknál, de annak bonyolultsága miatt többen inkább nem éltek vele. Nemrég megjavították és lényegesen felhasználóbarátabbá is tették, itt mutattuk be, hogyan működik. A sima felhasználónév/jelszó párosnál nagyobb biztonságot jelentő belépési forma egy ideje az Instagramnál is használható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival