szerző:
hvg.hu

A Hubble űrteleszkóp egy közeli neutroncsillagnál szokatlan infravörös fényt érzékelt, ami azonnal felkeltette a csillagászok érdeklődését.

Idén már 28 éve, hogy megkezdte működését a Hubble űrteleszkóp, ám ez közel sem jelenti azt, hogy a koros technológia ne lenne jól használható. Napjainkban is olyan dolgok felfedezésében segítkezik, amilyeneket korábban még nem láttak a csillagászok. A legfrissebb felfedezése például egy neutroncsillag közelében tapasztalt furcsa jelenség.

A beszámolók szerint a Hubble szokatlan infravörös fényt érzékelt az RX J0806.4-4123 kódnevű neutroncsillagnál. A felvételen gyakorlatilag egy, a neutroncsillagot körülvevő korong látható, ami a számítások szerint nagyjából 29 milliárd kilométer átmérőjű lehet.

A soha nem látott jelenségre két magyarázatot találtak a szakemberek: vagy egy porkorong veszi körbe az égitestet, vagy egy energialöket áramlik ki a neutroncsillagból, ami beleütközik a csillagközi gázokba.

Előbbi esetében a tudósok úgy gondolják, a por a szupernóva-robbanásból maradt vissza, majd koronggá állt össze. Ez a korong aztán kölcsönhatásba lépett a pulzárral: lelassította a forgási sebességét és felhevítette azt. Mindez magyarázat lehet a neutroncsillag többi tulajdonságára is. A megfigyelt égitest ugyanis ahhoz a hét pulzárhoz tartozik, amelyek forróbbak, mint amilyennek a koruk vagy az általuk kibocsátott energia alapján lenniünk kellene. Ha ez az elmélet beigazolódik, az megváltoztathatja a szupernóvák "fejlődéséről" eddig alkotott képet.

A másik lehetséges magyarázat szerint az infravörös fényben úszó anyag a csillagközi térből származik. Mivel a pulzárok erős mágneses mezővel rendelkeznek, felgyorsíthatják a részecskéket. Ha a pulzár a hangsebességnél gyorsabban halad a csillagközi térben, az kihat a gázokra, és egyfajta "csóvát" eredményezhet.

©

A dolog azért is izgalmas, mert a csillagászok általában az általa kibocsátott rádióhullámok befogásával tanulmányozzák, ezt a jelenséget azonban csak az infravörös tartományban lehet látni. Ez a tény a jövőben egy új tanulmányozási és megfigyelési módot eredményezhet, ami segíthet jobban megérteni a neutroncsillagok fejlődését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Itt a(z újabb) dátum: 2021-ben megpróbálják fellőni az új űrtávcsövet

A Hubble utódjának szánt James Webb űrtávcső üzembe helyezését már több alkalommal elhalasztották, egyszer pedig azért is veszélybe került az eszköz léte, mert a projekt elérte maximális költségkeretét. Most úgy tűnik, minden klappol, a NASA pedig ki is jelölte az űrkutatás egy fontos mérföldkövének újabb dátumát.

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Négyes karambol a XIII. kerületben

Négyes karambol a XIII. kerületben