szerző:
hvg.hu

Új kihívásokat keresve otthagyta az Instagramot nyolc éve elindító Kevin Systrom és Mike Krieger társalapító-páros a szolgáltatást hat éve felvásárló Facebookot. A Bloomberg úgy tudja, olyan komoly feszültségek alakultak ki köztük és Mark Zuckerberg között, hogy nem hajlandók a továbbiakban vele dolgozni.

Nem csak technológiai fronton volt a hónap egyik legfontosabb híre 2012 áprilisában, hogy a Facebook felvásárolja az Instagramot. Más körökben sem igazán értették sokan, miért is fizetett ki a képmegosztóért 1 milliárd dollárt az üzletről egyedül, vezetőtársai megkérdezése nélkül döntő Mark Zuckerberg. Az idő aztán egyértelműen igazolta a vételárat, mára az Instagram a Facebook nem csak népszerű, de pénzt is termelő szolgáltatása.

A nagy Instagram-sztoriból kiderül, hogy Zuckerberg már 2005-ben győzködte Kevin Systromot, hogy szálljon be a Facebook fejlesztésébe. Ezt végül csak a képmegosztó felvásárlásával sikerült elérnie. Ám most vége a történetnek: a The New York Times híre után Systrom maga is megerősítette: Mike Kriegerrel együtt otthagyják a Facebookot. A blogbejegyzés szerint szükségük van most egy kis pihenésre és inspirációgyűjtésre, hogy aztán olyan dolgot építhessenek, amelyre szüksége van a világnak.

Az Instagram New York-i irodájának csapata, középen Mike Krieger (b) és Kevin Systrom társalapítók.
©

Az Instagram-társalapítók távozása alig csupán pár hónappal az után történik, hogy a Facebook második legfontosabb felvásárlását jelentő WhatsApp társalapítója, Jan Koum távozott a cégtől. (Társa már tavaly szeptemberben megtette ezt, idén márciusban pedig a Facebook-fiókok törlésére buzdított mindenkit.) Koum tavasszal azzal indokolta döntését, hogy nem tud közösséget vállalni a Facebook személyesadat-kezelési és adatmegosztási elveivel.

Hasonló hírlik most Systromékról is: a Bloomberg amerikai hírügynökség tudni véli, hogy teljesen más utat képzelnek az Instagramnak, mint a Facebook-vezér, ezért komoly feszültség alakult ki köztük és Zuckerberg között, amit a továbbiakban már nem szeretnének elviselni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések