szerző:
hvg.hu

Néhány hónapon belül a Voyager–2 is történelmet írhat azzal, hogy ember alkotta eszközként – a Voyager–1-es követve – kilép a csillagközi térbe.

Valószínűleg még a NASA szakembereinek is csak a legvadabb álma szólt arról, hogy a Voyager-program hosszú évtizedeken át sikeres lesz. Márpedig ez történt: 1977-ben lőtték fel először a Voyager-2, majd a Voyager-1 űrszondát, amelyek a mai napig működnek. Előbbi célja a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz elérése volt, utóbbi céljaként pedig a Jupitert és a Szaturnuszt jelölték meg a tudósok.

Ehhez képest a Voyager-1 2012-ben elhagyta a Naprendszert, azóta a csillagközi térben utazik. Bár ez roppant nagy távolságot jelent, a NASA szakembereit ez nem hozta zavarba, és 2017 decemberében megcsinálták a "lehetetlent": 37 év után bekapcsolták a tőlünk 21 milliárd km-re lévő űrszonda hajtóműveit. Az esemény kapcsán akkor úgy nyilatkoztak, hamarosan a Voyager–2 is kiléphet a csillagközi térbe. Most úgy tűnik, az űreszköz valóban elérte a Naprendszer szélét.

A NASA bejelentése szerint augusztus vége óta a kozmikus sugárzás 5 százalékos növekedését mérték az űrszonda berendezései, ami minden bizonnyal azt jelenti, hogy a Voyager–2 nagyon közel került a helioszféra határához.

©

A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a Voyager–2 más pályán mozog, mint a Voyager–1, így valószínűleg nem ugyanannyi idő lesz "átlépni" a határon, mint ameddig a Voyager–1-nek tartott. A Nap 11 éves ciklusa miatt ugyanis a helioszféra határa is pulzál, így hol közelebb, hol távolabb kerül a széle a csillagunktól. Ha azonban a határ átlépése megtörténik, ez lesz a második, ember alkotta szerkezet, ami kilép a csillagközi térbe.

A két űrszonda egyébként egy-egy arannyal futtatott rézlemezt is magával vitt a világűrbe, amely nemcsak az idegenek üdvözlésére alkalmas, de arra is, hogy bizonyos mértékig megismerjenek bennünket, valamint az űrszondák kiindulási helyét is feltüntették. Hogy mit tartalmaz a két "üdvözlőkártya", abba bárki belehallgathat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken