szerző:
hvg.hu

Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, a Tencent és a londoni Medopad rendszere egy kamera képét nézve az eddiginél tízszer gyorsabban képes diagnózist felállítani egy parkinsonos betegről.

Míg néhány évvel ezelőtt is csupán a sci-fi kategóriájában tartozott, ma már teljesen valósnak és egyértelműnek tűnik, hogy a jövő orvoslásában komoly szerepe lesz a mesterséges intelligenciának (AI). Míg a kutatók a betegségek ellen fejlesztendő gyógyszerek tesztelésénél hívják segítségül az AI-t, a betegekkel dolgozó orvosoknak a diagnosztikában jelenthet komoly segítséget a technológia. Ez utóbbira jó példa most az a rendszer, amelyet a kínai techóriás, a Tencent, valamint a londoni Medopad nevű orvosi cég fejlesztett ki a Parkinson-kór diagnosztizálására.

A BBC beszámolója szerint a rendszer egy kamera segítségével figyeli meg a betegek kézmozgását, amelyből kikalkulálja, mennyire súlyosak az illető tünetei. A kutatók a mesterséges intelligenciát a londoni King's College Kórház betegeiről készült felvételekkel képezték ki a feladatra, amelyeket az orvosok már korábban kiértékeltek.

©

A rendszer komoly segítséget jelenthet az orvosok számára. Míg a "hagyományos" mérési módszerek esetében a betegen különböző érzékelőket kell elhelyezni, a kamerás megfigyelésnél erre nincs szükség. A mesterséges intelligencia rádásul tízszeresére gyorsítja a diangosztizálást: míg jelenleg mintegy fél órát vesz igénybe az adatok kiértékelése, az új módszer alig 3 perc alatt adja meg a végeredményt. Ráadásul mivel a rendszerhez készült egy okostelefonos fejlesztés is, így az orvos akár a távolból is elvégezheti a vizsgálatot – anélkül, hogy a betegnek be kellene mennie a kórházba.

Az amerikai ipari kémkedési botrány kapcsán persze felmerül a kérdés, mennyire okos ötlet egy brit cégtől egy kínai óráisvállalattal kooperálni. Wei Fan, a Tencent Medical AI laboratórium vezetője szerint azonban ez egy teljesen transzparens projekt, amiből mindenkinek csak előnye származik. Főleg azért, mert a becslések szerint világszerte mintegy 10 millió Parkinson-kórban szenvedő beteg él, és ez a szám a jövőben csak növekedni fog.

Hasonló fejlesztésen egyébként a svájci Robotika Intézetben is dolgoznak. Ott egy olyan okostelefonos alkalmazást készítettek, amely különböző gyakorlatok végzésére kéri a beteget, majd az ebből származó adatokat egy mélytanuló algoritmus segítségével dolgozzák fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Elfogták a tüntetőt, aki lefújta a Parlament előtti zászlórudat

Elfogták a tüntetőt, aki lefújta a Parlament előtti zászlórudat

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Német kiberbiztonság: nincs rá bizonyíték, hogy a Huawei telefonjai kémkednének

Német kiberbiztonság: nincs rá bizonyíték, hogy a Huawei telefonjai kémkednének