szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, a Tencent és a londoni Medopad rendszere egy kamera képét nézve az eddiginél tízszer gyorsabban képes diagnózist felállítani egy parkinsonos betegről.

Míg néhány évvel ezelőtt is csupán a sci-fi kategóriájában tartozott, ma már teljesen valósnak és egyértelműnek tűnik, hogy a jövő orvoslásában komoly szerepe lesz a mesterséges intelligenciának (AI). Míg a kutatók a betegségek ellen fejlesztendő gyógyszerek tesztelésénél hívják segítségül az AI-t, a betegekkel dolgozó orvosoknak a diagnosztikában jelenthet komoly segítséget a technológia. Ez utóbbira jó példa most az a rendszer, amelyet a kínai techóriás, a Tencent, valamint a londoni Medopad nevű orvosi cég fejlesztett ki a Parkinson-kór diagnosztizálására.

A BBC beszámolója szerint a rendszer egy kamera segítségével figyeli meg a betegek kézmozgását, amelyből kikalkulálja, mennyire súlyosak az illető tünetei. A kutatók a mesterséges intelligenciát a londoni King's College Kórház betegeiről készült felvételekkel képezték ki a feladatra, amelyeket az orvosok már korábban kiértékeltek.

©

A rendszer komoly segítséget jelenthet az orvosok számára. Míg a "hagyományos" mérési módszerek esetében a betegen különböző érzékelőket kell elhelyezni, a kamerás megfigyelésnél erre nincs szükség. A mesterséges intelligencia rádásul tízszeresére gyorsítja a diangosztizálást: míg jelenleg mintegy fél órát vesz igénybe az adatok kiértékelése, az új módszer alig 3 perc alatt adja meg a végeredményt. Ráadásul mivel a rendszerhez készült egy okostelefonos fejlesztés is, így az orvos akár a távolból is elvégezheti a vizsgálatot – anélkül, hogy a betegnek be kellene mennie a kórházba.

Az amerikai ipari kémkedési botrány kapcsán persze felmerül a kérdés, mennyire okos ötlet egy brit cégtől egy kínai óráisvállalattal kooperálni. Wei Fan, a Tencent Medical AI laboratórium vezetője szerint azonban ez egy teljesen transzparens projekt, amiből mindenkinek csak előnye származik. Főleg azért, mert a becslések szerint világszerte mintegy 10 millió Parkinson-kórban szenvedő beteg él, és ez a szám a jövőben csak növekedni fog.

Hasonló fejlesztésen egyébként a svájci Robotika Intézetben is dolgoznak. Ott egy olyan okostelefonos alkalmazást készítettek, amely különböző gyakorlatok végzésére kéri a beteget, majd az ebből származó adatokat egy mélytanuló algoritmus segítségével dolgozzák fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16,7 millió forinton nyit itthon a Toyota hatalmas divatterepjárója, a 7 üléses Highlander

16,7 millió forinton nyit itthon a Toyota hatalmas divatterepjárója, a 7 üléses Highlander

Sok autós örülhet neki: Hivatalosan Magyarországra érkezik az Android Auto

Sok autós örülhet neki: Hivatalosan Magyarországra érkezik az Android Auto

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját