szerző:
hvg.hu

A videojáték- és az okostelefon-függőség után újabb digitális veszélyről kaptunk hírt: a Netflix is magába szippanthatja a felhasználót.

A Netflix vonzó, ez tagadhatatlan: egy tavalyi statisztika szerint egy átlagos előfizető 50 percet töltött naponta a tartalmak streamelésével. Reed Hastings Netflix-vezérigazgató is elismeri, éppen az a céljuk, hogy minél inkább magukhoz édesgessék a felhasználókat.

De hol a határ? Mikor válik valaki Netflix-függővé? Egy 26 éves indiai férfi úgy érezte, függővé vált, miután naponta több mint hét órát netflixezett. (Az indiai Netflixen rengeteg amerikai és európai sorozat, valamint számos bollywoodi film és indiai program található.) A férfi fél évvel korábban munkanélkülivé vált, és mivel nem volt képes megbirkózni az ebből adódó stresszel, inkább az alternatív valóság világába menekült. Reggel azonnal bekapcsolta a gépét, s már töltötte is be a Netflixet. Később komoly szemproblémák és álmatlanság is jelentkezett nála. Egy idő után rájött, ez így nincsen rendben, és segítséget kért, a bangalore-i országos mentális egészségügyi és idegtudományi intézethez fordult.

©

Az intézet egyik speciális szolgáltatása (SHUT) a technológia egészséges használatához kapcsolódik, és a technológiai függőségekkel foglalkozik. A páciens kezelése során óránként ötperces légzőgyakorlatokat végeztettek a stressz oldására, emellett speciális terápiát és karriertanácsokat is kapott.

A Netflix-függőség ugyan nem szerepel az öt leggyakoribb mentális rendellenesség között, de a lehetősége már megjelent. Míg a fiatalabb generációnál elsősorban a játékfüggőség jellemző, addig a Netflix-függőség a folyamatos stressz alatt álló felnőtteket érintheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené